Nieuws

Big four en energiecrisis: duurzaamheid stond al hoog op de agenda

De energiecrisis heeft beperkt invloed op het duurzaamheidsbeleid van de grootste Nederlandse accountantskantoren, omdat duurzaamheidsdoelen de afgelopen jaren al sterk waren aangescherpt.

Dat blijkt uit een rondgang langs PwC, EY en Deloitte naar aanleiding van een eerder bericht, waarin stond dat PwC UK alle kantoren zoveel mogelijk sluit rondom de feestdagen. En in het kader van energiebesparing kondigde bijvoorbeeld ING recent ook aan voortaan elke vrijdag drie van zijn hoofdkantoren in Amsterdam te sluiten.

Kantoren gesloten

EY sluit alle kantoren rondom de feestdagen. "Met uitzondering van een enkele etage voor HVG-medewerkers zijn al onze kantoren tussen Kerst en Nieuwjaar gesloten. Dat doen we overigens elk jaar. Belangrijkste reden hiervoor is om iedereen in staat te stellen rust te nemen", laat de woordvoerder van EY weten. EY heeft verder geen extra maatregelen genomen qua besparing of verduurzaming, omdat zij "doorgaans in een pand één van de huurders zijn".

Ook PwC sluit kantoren tijdens de feestdagen. "PwC Nederland sluit het merendeel van de kantoren in de week tussen kerst en oud en nieuw, in verband met collectieve vrije dagen", laat de woordvoerder weten. Verdere verduurzaming vindt bij PwC ook plaats in samenspraak met de eigenaren van de panden. "We blijven continu in gesprek en dagen de eigenaren van de panden die wij huren uit om samen de kantoren verder te verduurzamen. Daarbij houden we rekening met de nieuwste innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van energie, duurzaamheid en circulariteit om onze kantoren 'Paris proof' te maken en onze Net Zero ambitie te realiseren."

Zonnepanelen

PwC heeft bijvoorbeeld in Rotterdam als hoofdhuurder van het pand zestienhonderd zonnepanelen op het dak van de parkeergarage geïnstalleerd. En ook andere kantoorpanden van PwC zijn voorzien van zonnepanelen, of worden daarvan in de nabije toekomst voorzien. "Daarnaast zijn enkele kantoren voorzien van een geavanceerde warmte- en koelpomp, of is de vergunningaanvraag hiervoor ingediend", aldus PwC. Ook zijn de kantoren en parkeergarages voorzien van circulaire LED-verlichting op sensoren, hiermee bespaart PwC jaarlijks zo’n 15 procent op het energiegebruik. "Deze sensoren zijn recent scherper afgesteld, wat leidt tot een verdere besparing. Daarnaast doen we mee aan de oproep van het kabinet om de verwarming op kantoor een paar graden lager te zetten."

Deloitte sluit geen kantoren rondom de feestdagen. "Deloitte heeft in al haar kantoren het energieverbruik geoptimaliseerd om eventuele verspilling te voorkomen. In de Edge in Amsterdam en de Maastoren in Rotterdam maken we al zoveel mogelijk gebruik van aardwarmte. We sluiten geen kantoren rondom de feestdagen, wel zijn in enkele kantoren de bedrijfsrestaurants niet of beperkt open", aldus de woordvoerder. Deloitte zegt de energie voor kantoren ook duurzaam in te kopen.

Naast die uitgangspunten heeft Deloitte staand beleid om het aantal vierkante meters huisvesting zo goed mogelijk af te stemmen op de vraag van werknemers. "Door het hybride werken zien wij over het algemeen een lagere bezetting op de kantoren en een lichte stijging in de koudere maanden. We monitoren of de vraag naar werkplekken zich over tijd stabiliseert en als deze lijn zich voortzet, zullen wij daar waar dat contractueel mogelijk is het aantal m2 optimaliseren."

Mobiliteit

Deloitte, PwC en EY hebben allemaal enkele jaren geleden de ambitie uitgesproken om binnen een aantal jaar CO2-neutraal te zijn. Dat betekent dat niet alleen de huisvesting maar ook het mobiliteitsbeleid is aangepakt. EY zegt dit recent verder te hebben aangescherpt en intern te hebben aangekondigd. "Dat was niet ingegeven door de korte termijn-actualiteit, maar de wens om als organisatie CO2-neutraal te opereren."

PwC zit op hetzelfde spoor: "We streven naar een volledig elektrisch wagenpark in 2025, dit staat los van de recent gestegen energieprijzen. Vanaf 1 januari 2023 kunnen collega’s geen leaseauto meer uitkiezen met een verbrandingsmotor. Daarnaast stimuleren we treinreizen, op het traject Amsterdam naar Frankfurt en Parijs bijvoorbeeld hebben we onze collega’s verplicht om met de trein te reizen."

Deloitte laat weten ook de resterende uitstoot "hoogwaardig" te compenseren en uitstoot als gevolg van internationaal reizen per fte te willen halveren.

Verschillende grote accountantsorganisaties zijn lid van de Coalitie Anders Reizen. Die coalitie van circa zeventig grote werkgevers riep begin december op om alle zakelijke reizen naar Londen per 2030 met de trein te maken, in plaats van met het vliegtuig.   

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.