Nieuws

FT: Eerste effecten accountantsroulatie in VK lijken positief

De eerdere weerstand van grote accountantskantoren tegen verplichte accountantsroulatie bij Britse ondernemingen lijkt onterecht. Roulatie lijkt bij te dragen aan innovatie en betere controlekwaliteit.

Dat schrijft de Financial Times. In 2016 is vanuit de EU ook in het Verenigd Koninkrijk verplichte accountantsroulatie ingevoerd, "met als doel de vermeende gezelligheid tussen bedrijven en accountants weg te nemen", aldus de FT. Bij sommige grote bedrijven liepen al meer dan een eeuw accountants van hetzelfde kantoor rond.

Onder aanvoering van de big four verzette een deel van de accountantskantoren zich tegen de verplichte roulatie, met als argument dat het de de controlekwaliteit zou schaden. Roulatie zou bedrijven beperken in hun mogelijkheden om "de beste auditor" te kiezen en bovendien zorgen voor extra financiële en administratieve lasten, zo stelde Deloitte in 2012.

In het Verenigd Koninkrijk moeten organisaties van openbaar belang (oob's) uiterlijk om de twintig jaar van controlerend accountant wisselen. Het contract met de accountant moet daarnaast ten minste elke tien jaar opnieuw worden aanbesteed.

Tien miljard pond aan werk

Early adopters, die al van accountant wisselden voordat de gedwongen roulatie van kracht werd, bereiken nu het moment waarop ze opnieuw moeten aanbesteden. Volgens de FT gaat het de komende tien jaar bij de grote beursfondsen (FTSE 350) alleen al over zo’n tien miljard pond aan werk voor controlerend accountants.

Hoewel de big four eerder stelden dat maar een minderheid van de opdrachtgevers na tien jaar zal overstappen en liever wacht tot verplichte wisseling na twintig jaar, lijken de eerste signalen anders uit te wijzen. "Ongeveer twee derde van degenen die in de afgelopen twee of drie jaar hebben ingeschreven, is veranderd en een derde is blijven hangen", stelt een senior big four-auditor tegenover de krant. "Als je me dat tien jaar geleden had gevraagd, had ik gezegd dat de percentages omgekeerd waren."

Zo verruilde Aviva, de grootste Britse verzekeraar, PwC voor EY. En de London Stock Exchange Group en NatWest lieten EY vertrekken, ten gunste van respectievelijk Deloitte en PwC.

Positieve reacties

Overstappen lijkt minder problematisch dan vooraf werd gedacht. Ondanks een stijging van de kosten (gemiddeld zo'n tien procent) zijn de reacties bij opdrachtgevers positief en wordt gesteld dat het leidt tot betere audits. Ook sommige auditpartners geven toe dat de roulatie hen heeft gedwongen om te innoveren en beter werk te leveren.

Bedrijven voeren efficiëntere aanbestedingstrajecten uit en accountants worden steeds beter in het overdragen aan concurrenten, zo stelt de FT. De krant waagt zich nog niet aan conclusies, maar het lijkt erop dat de nieuwe roulatieregels bijdragen aan betere audits, al zorgen ze vooralsnog niet voor minder dominantie van de big four in het FTSE-segment.

De FT noemt de eerste ervaringen met roulatie “leerzaam”, ook in het kader van Britse plannen om joint audits bij grote bedrijven te verplichten en zo de dominantie van de big four te doorbreken.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.