Nieuws

Paape wil maatschappelijke zorgplicht voor ondernemingen

Leen Paape, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode, pleitte bij zijn afscheid voor een maatschappelijke zorgplicht voor ondernemingen. In een interview in het FD stelt hij dat bedrijven te weinig verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving.

Paape is volgens het FD “geradicaliseerd” in het denken over de rol van ondernemingen in de samenleving. “Bedrijven hebben een licentie gekregen van ons als samenleving”, zo stelt hij. “En die verantwoordelijkheid hebben ze de afgelopen tientallen jaren steeds minder genomen.”

Volgens Paape lopen alle systemen “op hun einde”, zoals in de zorg, het onderwijs, bij de overheidsfinanciën en in het bedrijfsleven. Daarom is een “radicale omwenteling” nodig, meent hij. “Je ziet het in de politiek, de polarisering, een hoop onvrede, ook werkelijke tekorten, waarbij mijn stellige indruk is dat we met elkaar opnieuw het verhaal moeten verzinnen, ook als samenleving.” In zijn afscheidscollege bepleitte Paape dan ook een “herijking van de rol van staat en markt”.

De hoogleraar erkent dat zijn perspectief is veranderd. “Laatst zei iemand mij: ‘Goh, Leen het is wel een erg links verhaal dat je vertelt.’ Een ander vroeg me of ik dit wel op Nyenrode mocht vertellen. Ja, dat kan hier prima.”

Zorgplicht

Paape pleit er voor om de maatschappelijke zorgplicht van ondernemingen wettelijk te verankeren. In de corporate governance code vastleggen lukt niet omdat enkele partijen dat verhinderen. “Bedrijven belijden het maatschappelijke met de mond, maar dat is voor een belangrijk deel klets. De overheid is nu aan zet.”

Dat het bedrijfsleven niet zou kunnen omgaan met de open normen van een zorgplicht, is volgens hem geen argument. “We werken al honderd jaar met open normen. Met redelijkheid en billijkheid en het principe van een goede huisvader en huismoeder kunnen we ook met de zorgplicht best uit de voeten.”

Als hoogleraar aan Nyenrode heeft Leen Paape gewerkt aan het inbedden van ‘rentmeesterschap’ in de opleidingsprogramma’s van de universiteit. “Dat is deels gelukt. Alle commissarissen die hier zijn opgeleid krijgen dat mee. Het overtuigt ze lang niet allemaal. Sommigen vinden het links geklets. Het zij zo.”

FD: Leen Paape: 'Maatschappelijke zorgplicht zal het gesprek in bestuurskamers veranderen'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.