Nieuws

'Accountant' versloeg landelijke partijen bij gemeenteraadsverkiezingen

Lokale partijen waren op 16 maart de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Meest opvallend voorbeeld: de partij 'Echt voor Barendrecht', die in de Zuid-Hollandse gemeente liefst zestig procent van de stemmen haalde. Voormalig accountancystudent Lennart van der Linden voert de partij aan.

Van der Linden haalde vier jaar geleden met Echt voor Barendrecht (EVB) al veertien raadszetels. Dit keer haalde hij er liefst 20 van de 29.

In het FD wordt zijn succes als voorbeeld gebruikt in een analyse van de gemeenteraadsverkiezingen. EVB versloeg "bijna eigenhandig de vereende krachten van heel het 'partijkartel' van CDA, ChristenUnie/SGP, VVD, PvdA, GroenLinks en D66, met een agenda gericht op zelfstandigheid, minder bureaucratie, woningbouw voor eigen volk en een buitenbad bij het Inge de Bruijn-zwembad, genoemd naar de beroemdste dochter van het Vinex-dorp", aldus het FD.

Accountancy

Van der Linden studeerde accountancy en begon zijn loopbaan in de accountantspraktijk bij Deloitte. Hij voltooide zijn studie, maar werd geen accountant. Na ruim tien jaar stapte hij over naar een rol als controller en werd vervolgens wethouder van de gemeente Barendrecht, onder meer belast met de portefeuille financiën.

De politiek liet hem niet meer los; naast een rol als trainer bij het Nederlands Debat Instituut werd hij lid van de Eerste Kamer, voor wat inmiddels de Fractie-Nanninga heet. Sinds 2021 is hij ook financieel beleidsadviseur van de gemeente Westvoorne.

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen was dit jaar uitzonderlijk laag, maar de lokale partijen deden het goed. "Barendrecht bevestigt dat partijen met eenvoudige politieke agenda's, herkenbaar, dicht bij de burger en met een wervend boegbeeld, het de gevestigde politieke partijen best moeilijk kunnen maken", zo stelt het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.