Nieuws

Onderzoek: vrouwenrechten nog steeds onderbelicht bij banken

De meeste Nederlandse banken hebben nog altijd te weinig aandacht voor vrouwenrechten en ongelijkheid. Die ongelijkheid uit zich met name in de salarissen van vrouwen, onderzocht de Eerlijke Bankwijzer. Het gebrek aan aandacht komt volgens het rapport door "een blinde vlek" voor vrouwenrechten.

De Eerlijke Bankwijzer onderzocht hoe banken intern de ongelijkheid tussen man en vrouw aanpakken. Van de acht onderzochte Nederlandse banken scoorde ING van de grootbanken het slechtst. De Volksbank, bekend van merken als SNS en ASN Bank, had de beste score. Ten opzichte van twee jaar geleden scoorden ABN AMRO en Van Lanschot al wel beter.

Salarisverschil

De ongelijkheid is het best te zien in het verschil in salarissen. Vrouwen verdienden in 2021 gemiddeld bijna 7 procent minder dan mannen. Bij banken is dit verschil zelfs bijna 24 procent. Alleen ABN Amro, Van Lanschot Kempen en De Volksbank rapporteren volgens het onderzoek over de stappen die zij zetten om de salarissen gelijk te trekken.

ING zegt de bevindingen van het rapport te "onderschrijven" en de aanbevelingen "in overweging" te nemen. ING noemt diversiteit "op alle niveaus essentieel voor het succes van ING". De bank zegt dat 33 procent van het senior management vrouw is, en dat het een "uitdaging blijft" om "de juiste mix van mensen te vinden", met name bij leidinggevenden.

Alle beursgenoteerde banken voldoen volgens het rapport wel aan het minimale wettelijke streefcijfer van 33 procent vrouwen in de raad van commissarissen. Een aantal banken komt met 40 procent hoger uit.

Onderzoek EBA

Dit jaar gaat de Europese bankentoezichthouder EBA onderzoek doen naar het diversiteitsbeleid bij banken, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs. Volgens DNB moeten alle Nederlandse banken een diversiteitsbeleid hebben voor het bestuur en het orgaan dat toezicht houdt. Uit onderzoek van de EBA uit 2018 bleek dat maar 44 procent van de Nederlandse banken hieraan voldeed.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.