Nieuws

BST'ers starten nieuwe accountants academie

De bedenkers van de Busy Season Talks, Hakan Koçak en Arif Dursun, starten samen met Wendy Groot een nieuwe opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De 'Nest Accountants Academie' moet jonge accountants leren proactief in te spelen op maatschappelijke veranderingen, om "impact te maken als accountant én om het beroep verder te ontwikkelen".

Het in contact staan met de maatschappij kwam als thema telkens terug in alle gesprekken die de initiatiefnemers hebben gevoerd. "Jonge accountants moeten actief eigenaarschap over het accountantsberoep nemen en zich mengen in het publieke debat, om bij te kunnen dragen aan een transparantere en eerlijkere wereld", aldus Hakan Koçak. Maar vanwege de rol die accountants hebben in de maatschappij, worden zij zowel via onderwijsinstellingen en in de praktijk vooral vaktechnisch opgeleid.

De tijdgeest en het landschap waarin accountants opereren veranderen, aldus de drie oprichters van de academie. Naast financiële informatie wordt steeds meer belang gehecht aan langetermijnwaardecreatie en moeten zaken niet alleen kloppen, maar ook deugen. "Als de accountant tekent moet het goed zijn, waarbij de maatschappij ook expliciet aandacht vraagt voor thema's als fraude, ESG, IT en continuïteit."

Handen en voeten geven

De academie is bedoeld "voor een generatie die is opgegroeid in het nieuwe landschap, de huidige tijdgeest haarfijn aanvoelt en deze handen en voeten wil geven in de publieke arena en in de boardrooms van onze stakeholders". Dat vraagt om vaardigheden als ondernemerschap, publiek leiderschap en communiceren met impact, meent Koçak.

De leergang beslaat in totaal negen dagen en wordt in co-creatie met de Vrije Universiteit aangeboden. Jaarlijks is er plek voor maximaal dertig accountants en uitgangspunt is dat deelnemers "divers zijn in gender, achtergrond of afkomst".

Via LinkedIn hebben de oprichters van 'nest' al melding gemaakt van hun initiatief, dat los staat van de Busy Season Talks, waarmee zij ook volgend seizoen willen doorgaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.