Nieuws

Deloitte-rapport over mondkapjesdeal waarschijnlijk niet klaar voor zomerreces parlement

Het Deloitte-rapport over de omstreden mondkapjesdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden is waarschijnlijk toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Er is meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij.

Minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport meldt aan de Tweede Kamer dat wederhoor mogelijk twee weken extra gaat duren. Volgens de minister kan het rapport nog aan het begin van het reces naar de Kamer, maar alleen als feitenrelaas zonder kabinetsreactie. Een andere optie is dat het rapport later in het reces of erna wordt gestuurd. Dan geeft het kabinet er wel een reactie bij.

Tot ongeduld van de Kamer en de minister is de deadline voor het rapport van Deloitte Forensic and Dispute Services al meerdere keren uitgesteld. In eerste instantie zou het onderzoek al in september vorig jaar afgerond zijn, maar het kabinet meldde meermaals vertraging. Recent beloofde de minister nog dat het rapport wel klaar zou zijn voor het zomerreces begint. Dat reces begint op 8 juli en duurt tot 5 september.

Helder spreekt van een "constructief gesprek" met Deloitte op 10 mei jl., waarna "alles op alles" zou worden gezet om het rapport zo snel mogelijk op te leveren. Daags erna liet Deloitte echter weten dat het hoor- en wederhoorproces mogelijk twee weken extra zou vragen. "Dat ligt vast in beroepsregels en in jurisprudentie van de tuchtrechter", zo schrijft de minister aan de Kamer.

Reactie Van Lienden

Sywert van Lienden meldt zelf op Twitter dat hem gevraagd is af te zien van de eerder afgesproken termijnen voor wederhoor, omdat het concept-rapport vertraging had opgelopen. Dat wordt volgens Van Lienden pas halverwege juni verwacht, omdat volgens hem het ministerie van Volksgezondheid data pas laat heeft overgedragen. Ook zouden recent nog interviews zijn gehouden.

Hij noemt het "treurig" dat zijn organisatie nu "de zwartepiet krijgt". Daar heeft hij het ministerie ook op aangesproken, schrijft hij. Van Lienden vindt het "niet fair" om de wederhoor te beperken ten opzichte van eerder gemaakte afspraken.

Van Lienden en zijn twee zakenpartners verdienden miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Het OM doet onderzoek en heeft inmiddels beslag gelegd op ruim 11,5 miljoen euro. Webwinkel Coolblue en uitzender Randstad hebben aangifte gedaan. Zij werkten belangeloos mee, omdat ze was gezegd dat het ging om een non-profitinitiatief vanuit Van Lienden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.