Nieuws

'Grondlegger milieuaccountancy' wil bedrijven minder duurzaamheidsregels opleggen

Duurzaamheid valt maar beperkt af te dwingen met wetten en regels, zoals de nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive. Hoe meer regels worden opgelegd, hoe minder die door bedrijven worden nageleefd.

Dat stelt George Molenkamp, één van de grondleggers van de Nederlandse milieuaccountancy, in een interview in het FD. Hij noemt richtlijnen op zich goed als houvast, "maar je moet oppassen om afvinkgedrag te stimuleren".

Molenkamp, die later ook een leerstoel kreeg aan de Universiteit van Amsterdam, staat in het interview stil bij het dertigjarig jubileum van de duurzaamheidstak van KPMG, die werd gestart in 1992. Het bedrijfsleven "snakte destijds massaal naar kennis over milieuregels", aldus de krant. "Veel regels in die tijd gingen over de techniek van bedrijven", stelt Molenkamp. "Maar de fouten zaten in de organisatie, bijvoorbeeld omdat de verdeling van verantwoordelijkheden niet goed was geregeld."

Verslaglegging

Bij KPMG is de duurzaamheidpraktijk in de loop der jaren gegroeid van dertig mensen in 1992 naar drieduizend in dertig landen. Naast het doorlichten van ondernemingen op milieuprestaties wordt inmiddels steeds meer gedaan aan duurzame bedrijfstransities, inclusief duurzaamheidsverslaglegging.

Volgens Molenkamp heeft die verslaglegging echt effect gehad: "Het belangrijkste is dat publiek bekend werd met wat er gebeurde bij een onderneming. Een intern rapport kun je nog ongestraft in de hoek gooien. Maar publieke verslaggeving disciplineert en geeft de baas inzicht in waar het beter moet. Het is echt een instrument voor verandering."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.