Nieuws

Ondanks negatief advies kocht VWS één miljard mondkapjes in

Ondanks negatief advies van inkopers kocht het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) in de eerste maanden van de coronapandemie circa één miljard mondkapjes in. Met het grootste deel daarvan wordt niets gedaan.

Dat stelt website De Correspondent in een uitgebreide reconstructie. In de beoordeling van de aanpak van de coronacrisis gaat veel aandacht uit naar de ‘mondkapjesdeal’ die Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel met de Nederlandse overheid sloten, aldus de website. “Maar die miljoenen waren een fractie van wat de overheid uitgaf aan beschermingsmiddelen.”

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat medio maart 2020 werd opgericht, moest onder druk van ‘Den Haag’ blijven inkopen. Twee jaar na de start van de pandemie liggen er volgens de auteurs van de reconstructie honderden miljoenen mondkapjes, handschoenen, spatbrillen en jassen te verstoffen, in twaalf pakhuizen door heel Nederland.

Onbruikbaar

Het LCH gaf daaraan in totaal zo’n twee miljard euro uit. Bovendien werden heel veel onbruikbare spullen gekocht: bijna tachtig procent van de beschermingsmiddelen die het LCH in de eerste weken inkocht, bleek niet goed genoeg voor de zorg.

De journalisten van De Correspondent spraken voor de reconstructie met het management van het LCH, inkopers, distributeurs, handelaren en leveranciers. Ook kregen zij inzage in veel documenten, waaronder de rapportages die het LCH wekelijks aan de politieke leiding stuurde en filmmateriaal van een voormalig LCH-medewerker.

Rekenkamer en Deloitte

Eerder was ook de Algemene Rekenkamer zeer kritisch over de gang van zaken bij VWS. In 2020 schoot het financieel beheer daar zo ernstig te kort, dat de Rekenkamer dit beoordeelde als ernstige onvolkomenheid, bezwaar aantekende en om een verbeterplan vroeg.

Forensisch accountants van Deloitte werken nog aan de afronding van hun onderzoek naar de gang van zaken bij VWS. In opdracht van het ministerie onderzoeken zij alle inkoop van hulpgoederen die door VWS is gedaan in de coronaperiode.

Ondertussen heeft een filmproducent al de rechten gekocht van een boek over de omstreden ‘mondkapjesdeal’.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.