Nieuws

Thuiswerkende consultant had twee fulltime banen tegelijk

Een thuiswerkende consultant die tegelijk twee fulltime banen had, moet een boete van ruim 33 duizend euro betalen aan een voormalige werkgever. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam, waarover de Telegraaf bericht.

De consultant was in november 2021 fulltime in dienst getreden bij it-consultancybedrijf Cavero, voor een salaris van €5800 bruto per maand, aldus de Telegraaf. Voor het bedrijf werd hij als it-consultant gedetacheerd bij de gemeente Den Haag. Door vanuit huis te werken en alle meetings online te organiseren, wist hij zijn nieuwe functie enkele maanden lang te combineren met een al bestaande baan bij Klaverblad Verzekeringen, die hij niet had opgezegd.

Uiteindelijk liep de consultant tegen de lamp, omdat hij tegenover een collega te loslippig was over het feit dat hij zijn oude baan nooit had opgezegd. In februari van dit jaar werd de man door Cavero op staande voet ontslagen. Vervolgens werd hij ook door Klaverblad de laan uitgestuurd.

Omdat de consultant gedetacheerd was bij de gemeente Den Haag, probeerde hij daar vervolgens als ‘semi-zelfstandige’ aan de slag te blijven. Nadat de gemeente werd ingelicht over de situatie, werd de samenwerking met de thuiswerker ook daar beëindigd.   

Schuld aflossen

De man stelde tegenover de rechter beide salarissen nodig te hebben, vanwege een flinke schuld aan zijn echtscheidingsadvocaat, die hij snel wilde aflossen. Omdat hij zijn ene baan vooral doordeweeks uitvoerde en de andere vooral in het weekend, vond hij zelf ontslag op staande voet niet terecht. Hij stelde dat hij voldoende uren voor beide werkgevers gemaakt had, maar dat was niet te bewijzen. Inhoudelijk deed de consultant zijn werk naar tevredenheid.

De rechtbank vond twee fulltime banen tegelijk aanhouden onaanvaardbaar. Cavero had ruim 120 duizend euro boete geëist, maar van de rechter moet de consultant zijn voormalige werkgever 25 mille betalen voor overtreding van het verbod op nevenwerkzaamheden en €8280 als vergoeding voor onrechtmatige opzegging.

Telegraaf: ‘Thuiswerker heeft twee fulltime banen: ruim €33.000 boete’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.