Nieuws

Veel zzp'ers combineren werk met vakantie

Eén op de drie zzp'ers is in 2022 op 'workation' geweest, of heeft nog een 'werkvakantie' op de planning staan. Het combineren van werk en vakantie heeft door de coronacrisis een extra zetje gekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab onder elfhonderd zzp'ers. Door de extreme krapte op de arbeidsmarkt hebben de meeste zelfstandig ondernemers meer dan genoeg werk. Maar wel geeft 85 procent aan vakantie nodig te hebben om mentaal fit te blijven. Tegelijkertijd is een kwart van de zzp'ers bang dat ze daardoor werk - en dus inkomsten - mislopen.

Vooral IT en zakelijke diensten

Een workation, dus het combineren van werk en vakantie, moet dat probleem oplossen. Tweederde van de zzp'ers (64 procent) geeft aan hun werk (deels) vanaf het vakantieadres te kunnen doen. Dat is wel sterk afhankelijk van de sector. Liefst negentig procent van de zelfstandig ondernemers in de IT geeft aan hun werk grotendeels tijdens hun vakantie te kunnen doen.

De zakelijke dienstverlening (waaronder consultants en accountants) staat op de tweede plek, daar kan 83 procent vanaf de vakantiebestemming werken. In de bouw en horeca daarentegen kan dat maar voor respectievelijk 30 en 37 procent van de zzp'ers.

Opdrachtgevers vinden het prima

Waar opdrachtgevers voor de coronacrisis vaak verlangden dat ook de zzp'er minimaal enkele dagen bij hen op kantoor kwam werken, vinden de meeste het nu prima als het werk wordt aangeleverd vanuit het buitenland, blijkt uit het onderzoek van Knab. Van alle zzp'ers die hun werk op afstand kunnen doen, geeft 87 procent aan dat hun opdrachtgever daar nu makkelijker over denkt dan vóór de pandemie.

Reisorganisaties springen inmiddels in op de groeiende behoefte aan locaties die geschikt zijn voor een workation, zo meldt het AD. Nu gaat het nog vooral om zonbestemmingen, maar verwachting is dat ook stedenreizen hiervoor worden aangeboden. Reisorganisaties zien ook steeds meer dat werkgevers een workation aanbieden aan medewerkers.

Moe terug

"Een workation kan in theorie voor de werk-privé-balans goed uitpakken, als een zzp'er weet onder welke omstandigheden er effectief gewerkt en effectief ontspannen kan worden", aldus Soraya Koendjbiharie, werk-privé-balanscoach bij Work Vacation Vibes. "Maar in de praktijk betekent het meestal dat werk en vakantie in elkaar overlopen. Ze staan 24/7 aan en komen moe terug van de workation. Maar wel uiteraard met mooie social mediaplaatjes."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.