Nieuws

EY: 'donkere wolken' boven zorgsector

Hoewel zorginstellingen het afgelopen jaar met een stijging van 1,6 naar 1,9 procent een hoger rendement hebben behaald dan het jaar ervoor, pakken zich "donkere wolken" boven de sector samen. Dat zegt EY, dat een analyse maakte van de jaarverslagen over 2021 voor zijn jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg.

De 764 instellingen samen waren vorig jaar goed voor 76,7 miljard euro aan opbrengsten. Ondanks het hogere rendement zijn de belangrijkste indicatoren in het rood gedoken, aldus EY. Zo is de al een paar jaar dalende EBITDA-marge voor het eerst beneden de 7 procent gedoken. "Druk op tarieven en hogere personeelskosten – door toename van verzuim en inhuur van externen – zijn daarvan de belangrijkste oorzaak", zegt Rob Leensen van EY.

Het tweede coronajaar heeft alle personele kengetallen in de zorg naar recordhoogten gestuwd. Het verzuim kwam voor het eerst uit boven de 7 procent (van 6,8 naar 7,3 procent), het personeelsverloop steeg van 12,7 naar 14,6 procent en de inhuur van externen van 7,6 naar 7,7 procent. Één op de 25 zorgbanen is vacant.

Over dit jaar gaan de energiekosten in de zorg van zo'n 0,9 miljard euro naar ongeveer 1,35 miljard "in alle scenario's", schat EY ondanks alle onzekerheden. In 2023 kan het misschien zelfs wel stijgen tot circa 2,7 miljard. Als er geen extra vergoeding komt, zal een groot deel van de zorgaanbieders te weinig rendement hebben of zelfs verlies lijden. "Daarmee komt de kwaliteit van de zorgverlening mogelijk verder onder druk te staan", staat te lezen in de Barometer.

Inflatie en hogere rentetarieven eisen ook hun tol, terwijl er bijvoorbeeld ook een korting op de vergoedingen voor bouw en het in stand houden van vastgoed te verwachten is. Intussen gaan bouwkosten ook nog eens omhoog. Bovendien zijn forse investeringen noodzakelijk, onder andere in digitalisering en technologie.

De compensatieregelingen voor coronakosten werkten intussen wel goed, stelt EY. "De positieve resultaten laten ook zien dat het grootste deel van de omzetderving en meerkosten zijn gecompenseerd", zegt Leensen. De Nederlandse gezondheidszorg kan ook nog wel blijven rekenen op de bereidheid van banken om te financieren, verwacht collega Ralph Poulssen. Niet iedere individuele instelling voldoet overigens aan de eisen, hetgeen dan hogere tarieven en minder gunstige voorwaarden kan opleveren.

Bij het behalen van rendement bleken EY er wel verschillen tussen de sectoren. Universitaire medische centra, revalidatiecentra en zelfstandige behandelcentra waren wat minder succesvol.

Bron: ANP/EY

EY Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2022

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.