Nieuws

EFAA publiceert duurzaamheidsgids voor mkb-accountants

De EFAA (European Federation of Accountants and Auditors for SMEs) heeft eind december een beknopte gids gepubliceerd, om mkb-accountants in staat te stellen hun klanten te helpen met duurzaamheidsvraagstukken.

De gids biedt suggesties over hoe kleine en middelgrote accountantspraktijken het beste kunnen reageren op de snelle opkomst van duurzaamheidsrapportages. Nieuwe rapportagevereisten die voortkomen uit de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD, maken dat ook mkb-accountants zich moeten voorbereiden op het opstellen van duurzaamheidsverslagen voor hun klanten.

Als vervolg op de CSRD is eind november 2022 de eerste set European Sustainability Reporting Standards (ESRS) gepubliceerd ter consultatie. In 2023 wordt de volgende set verslaggevingsstandaarden voorgelegd voor commentaar. Die set biedt naast sectorstandaarden ook standaarden voor mkb-ondernemingen.

Mkb-standaarden

Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten vanaf 1 januari 2026 rapporteren via de volledige ESRS of via aparte, proportionele standaarden die momenteel in ontwikkeling zijn. Hoewel niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven nog niet verplicht zijn om te rapporteren onder CSRD, zullen ook die naar verwachting worden beïnvloed vanuit de waardeketen van grote leveranciers, of door klanten die wel binnen het toepassingsgebied vallen.

De EFAA-publicatie biedt een aantal praktische tips voor mkb-kantoren. Daarbij gaat het onder meer over interne verantwoordelijkheden, het gesprek met de klant, teamvereisten, mogelijke inhuur van specialistische kennis en de ondersteuning van de klant bij het opzetten van duurzaamheidsinformatie. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.