Nieuws

OM eist drie jaar cel tegen medewerker Belastingdienst

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een medewerker van de Belastingdienst drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man zocht via zijn werkaccount gegevens op die niets met zijn werkterrein te maken hadden. Bij hem thuis werd ruim negen ton in contanten gevonden.

De 53-jarige verdachte werkte sinds 2007 bij de Belastingdienst, waar hij mkb-bedrijven controleerde op fraude. In februari 2022 begon de Rijksrecherche een onderzoek, nadat in versleutelde berichten foto’s waren gedeeld afkomstig van een computerscherm van de Belastingdienst.

Het ging om gegevens uit een systeem waarin te vinden is wie eigenaar is van een bepaald kenteken en wie de gezinsleden zijn. Het OM noemt de strekking van de begeleidende berichtjes op de computer van de Belastingdienst-medewerker duidelijk en spreekt van een corrupte ambtenaar, die voor 10.000 euro per verzoek alle gegevens kon verstrekken die men maar wilde.

De berichten werden in de zomer van 2020 verstuurd. Medio dat jaar meldde de medewerker zich ziek. Uiteindelijk werd hij in juli 2022 aangehouden. Doorzoeking van zijn woning in Amsterdam leverde vijf geldkistjes op, waarin in totaal € 920.000 werd gevonden.

Opvragen gegevens

De verdachte erkent dat hij enkele malen voor familie of kennissen gegevens uit het systeem van de Belastingdienst heeft geraadpleegd, om hen te helpen als ze problemen hadden met de dienst. Van een aantal gevallen kan hij zich naar eigen zeggen niets herinneren. Tegen de man loopt inmiddels een ontslagprocedure.

De medewerker stelt ook dat hij niet wist dat het geld in zijn woning lag en hoe het daar terecht is gekomen. Maar volgens het OM heeft het geld een criminele herkomst en is sprake van witwassen. Hoewel niet onomstotelijk bewezen kan worden dat hij gegevens crimineel verhandelde, vindt het OM een forse gevangenisstraf op zijn plaats. Door te volharden in zwijgen over de herkomst van het geld geeft de medewerker er bovendien blijk van te kiezen voor een crimineel belang.

Vandaar de eis van 36 maanden gevangenisstraf, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Het in beslag genomen geldbedrag van € 920.000 moet verbeurd worden verklaard.

Bron: OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.