SER roept grote bedrijven op mee te doen met diversiteitsportaal
De Sociaal-Economische Raad (SER) roept grote bedrijven op zich aan te melden voor een nieuw ‘diversiteitsportaal’. Ondernemingen kunnen zo jaarlijks hun resultaten rondom diversiteit delen met de SER en andere deelnemers.
Grote bedrijven kunnen via het nieuwe portaal rapporteren over hun streefcijfers en de man-vrouwverhouding in de (sub)top van de organisatie; over het boekjaar 2022 (verplicht) en 2021 (vrijwillig).
Voor het afronden en indienen van hun rapportage hebben bedrijven tien maanden de tijd; de rapportage sluit op 31 oktober 2023. De cijfers worden aan het einde van het jaar openbaar gemaakt.
Het nieuwe platform moet ruim vijfduizend bedrijven op weg helpen om meer vrouwen op belangrijke posities te krijgen. De ingebruikname van het portaal markeert volgens de SER "een belangrijke stap voor het monitoren en verbeteren van de man-vrouwverhouding".
Wetgeving voor een vrouwenquotum of streefcijfer in de top van het bedrijfsleven is nu ruim een jaar van kracht. Grote NV’s en BV’s moeten streefcijfers opstellen om de man-vrouwverhouding in de bedrijfstop evenwichtiger te maken. De raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet voor zeker een derde uit vrouwen bestaan.
Lancering
De lancering door SER-voorzitter Kim Putters, PostNL-topvrouw Herna Verhagen en minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vond plaats op het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag. "Door streefcijfers te formuleren en te rapporteren over de voortgang op het portaal maken bedrijven inzichtelijk waar ze staan. Ook kunnen bedrijven van elkaar leren en nog sneller stappen maken", aldus Putters.
Volgens Dijkgraaf zorgt een goede man-vrouwverhouding ervoor "dat meer verschillende ideeën en opvattingen in de besluiten worden meegenomen". Ook is het een "belangrijk maatschappelijk signaal; dat we in een land leven waar je de top kunt bereiken, ongeacht je geslacht".
Database
De SER ondersteunt bedrijven bij de uitvoering van de wet voor meer genderdiversiteit in de (sub)top. Het nieuwe diversiteitsportaal “voor en door bedrijven” moet daarbij helpen.
Ook biedt de SER een ‘topvrouwen-database’ voor bedrijven die op zoek zijn naar vrouwelijke kandidaten voor hun raad van bestuur, rvc of raad van toezicht. Deze database is recent geoptimaliseerd en bevat gegevens van meer dan drieduizend hooggekwalificeerde ‘board-ready’ vrouwen, aldus de SER.
De NBA riep recent accountantskantoren die wettelijke controles verrichten op om een diversiteitsconvenant te ondertekenen, dat in oktober 2022 is gelanceerd. Dat convenant moet bijdragen aan een meer diverse samenstelling binnen kantoren.
Bron: ANP/SER/NBA
Gerelateerd

Als je topvrouwen niet kunt vinden, moet je beter zoeken!
'Een lange weg', heet het proefschrift van Ans Merens over de vraag hoe we meer vrouwen op topposities krijgen. En een lange weg is het, al wordt er inmiddels op...

PwC: Rolverdeling mannen en vrouwen houdt arbeidsmarkt krap
De problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt blijven bestaan, omdat Nederlandse vrouwen veel meer in deeltijd werken dan vrouwen in andere landen. Dat blijkt uit...

Bijna zeventig procent vrouwelijke ondernemers vindt ondernemerschap beste keus ooit
Nederlandse vrouwelijke zelfstandigen vinden de flexibiliteit en het maken van impact het allerbelangrijkste om te kiezen voor ondernemerschap. Pas op de zesde plaats...

GT: Groei aandeel vrouwen in leidinggevende functies stokt
Een door de pandemie veroorzaakte verandering in het werkveld, heeft voor vrouwen in senior leiderschap weinig vooruitgang opgeleverd. Het afgelopen jaar steeg het...

Loonkloof mannen en vrouwen in EU met huidig tempo dicht in 2086
Mannen en vrouwen in de Europese Unie zullen gemiddeld pas in 2086 gelijke lonen krijgen als die in het huidige tempo naar elkaar toe blijven groeien, heeft persbureau...