SER roept grote bedrijven op mee te doen met diversiteitsportaal
De Sociaal-Economische Raad (SER) roept grote bedrijven op zich aan te melden voor een nieuw ‘diversiteitsportaal’. Ondernemingen kunnen zo jaarlijks hun resultaten rondom diversiteit delen met de SER en andere deelnemers.
Grote bedrijven kunnen via het nieuwe portaal rapporteren over hun streefcijfers en de man-vrouwverhouding in de (sub)top van de organisatie; over het boekjaar 2022 (verplicht) en 2021 (vrijwillig).
Voor het afronden en indienen van hun rapportage hebben bedrijven tien maanden de tijd; de rapportage sluit op 31 oktober 2023. De cijfers worden aan het einde van het jaar openbaar gemaakt.
Het nieuwe platform moet ruim vijfduizend bedrijven op weg helpen om meer vrouwen op belangrijke posities te krijgen. De ingebruikname van het portaal markeert volgens de SER "een belangrijke stap voor het monitoren en verbeteren van de man-vrouwverhouding".
Wetgeving voor een vrouwenquotum of streefcijfer in de top van het bedrijfsleven is nu ruim een jaar van kracht. Grote NV’s en BV’s moeten streefcijfers opstellen om de man-vrouwverhouding in de bedrijfstop evenwichtiger te maken. De raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet voor zeker een derde uit vrouwen bestaan.
Lancering
De lancering door SER-voorzitter Kim Putters, PostNL-topvrouw Herna Verhagen en minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vond plaats op het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag. "Door streefcijfers te formuleren en te rapporteren over de voortgang op het portaal maken bedrijven inzichtelijk waar ze staan. Ook kunnen bedrijven van elkaar leren en nog sneller stappen maken", aldus Putters.
Volgens Dijkgraaf zorgt een goede man-vrouwverhouding ervoor "dat meer verschillende ideeën en opvattingen in de besluiten worden meegenomen". Ook is het een "belangrijk maatschappelijk signaal; dat we in een land leven waar je de top kunt bereiken, ongeacht je geslacht".
Database
De SER ondersteunt bedrijven bij de uitvoering van de wet voor meer genderdiversiteit in de (sub)top. Het nieuwe diversiteitsportaal “voor en door bedrijven” moet daarbij helpen.
Ook biedt de SER een ‘topvrouwen-database’ voor bedrijven die op zoek zijn naar vrouwelijke kandidaten voor hun raad van bestuur, rvc of raad van toezicht. Deze database is recent geoptimaliseerd en bevat gegevens van meer dan drieduizend hooggekwalificeerde ‘board-ready’ vrouwen, aldus de SER.
De NBA riep recent accountantskantoren die wettelijke controles verrichten op om een diversiteitsconvenant te ondertekenen, dat in oktober 2022 is gelanceerd. Dat convenant moet bijdragen aan een meer diverse samenstelling binnen kantoren.
Bron: ANP/SER/NBA
Gerelateerd
Deelnemers diversiteitsconvenant sparren over volgende stap
De ondertekenaars van het convenant inclusie en diversiteit kwamen aan de vooravond van Diversity Day bij elkaar op het kantoor van de NBA, om onder leiding van...
Niet eerder telden beursbedrijven zoveel nieuwe vrouwelijke bestuurders
Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog.
Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met beperking
Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring...
Nederlandse bedrijven blijven inclusief, anders dan in de VS
VNO-NCW verwacht niet dat Nederlandse bedrijven hun initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zullen staken, zoals momenteel gebeurt...
Onderzoek: Diversiteit en inclusie geen prioriteit voor organisaties
Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer staan niet in de top tien van belangrijkste beleidsthema's van hr-professionals. Bijna de helft van de...