Nieuws

Lichte stijging aandeel gemeenten met niet-goedkeurend oordeel rechtmatigheid

13,6 procent van de gemeenten heeft bij de verantwoording over 2022 een niet-goedkeurend oordeel op rechtmatigheid van de accountant gekregen; een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder (12,2 procent).

Dat meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs in een brief aan de Tweede Kamer bij het rapport 'Integraal Overzicht Financiën Gemeenten 2023'.

46 van de 338 gemeenten kregen geen goedkeurende verklaring op rechtmatigheid: 39 hadden een verklaring met beperking en 7 een afkeurende verklaring.

Aanbestedingsregels

Net als voorgaande jaren is het niet naleven van de Europese aanbestedingsrichtlijn de voornaamste reden dat gemeenten geen goedkeurende verklaring op rechtmatigheid kregen (45 van de 46 gemeenten). Zeven gemeenten (waarvan zes ook rechtmatigheidsfouten hadden door het niet naleven van aanbestedingsregels) hadden fouten in het sociaal domein.

Van de 338 gemeenten hadden er vier geen goedkeurende verklaring op getrouwheid (1,2 procent, tegenover 0,3 procent in 2021). Deze kregen alle vier een verklaring met beperking. De oorzaak lag bij deze gemeenten in het sociaal domein. Het was onzeker of prestaties waren geleverd.

Eén gemeente had daarnaast het woonplaatsbeginsel in het kader van de jeugdzorg onnauwkeurig getoetst, bij een andere was onzeker of de baten uit verhuur en parkeren volledig waren verwerkt.

Markt

De meeste gemeenten worden net als vorig jaar gecontroleerd door Baker Tilly (54). Deloitte is de accountant van 46 gemeenten (-11) en BDO van 39 gemeenten (-10).

In totaal zijn er vijftien kantoren actief in deze markt, samen met twee gemeentelijke accountantsdiensten, GAD (Den Haag) en ACAM (Amsterdam). Net als in voorgaande jaren loopt het marktaandeel van grotere kantoren terug.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.