Nieuws

Pheijffer: 'Nederlandse beleidsmakers kunnen leren van Australisch rapport'

Ook het Nederlandse accountantsberoep moet lessen trekken uit het recent verschenen rapport over de Australische PwC-organisatie. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD.

Pheijffer omschrijft het rapport over PwC Australiƫ, dat kort geleden verscheen van de hand van oud-Telstra-ceo Ziggy Switkowski, in zijn FD-column als "vernietigend" en "ontluisterend". Aanleiding voor het rapport was het verspreiden van vertrouwelijke informatie door een partner van PwC, die als adviseur betrokken was bij nieuwe fiscale wetgeving in Australiƫ.

MCA

Volgens Pheijffer sluit het Australische rapport op onderdelen "naadloos" aan op eerdere bevindingen van de Nederlandse Monitoring Commissie Accountancy (MCA), vooral waar het gaat over het verdien- en businessmodel van accountantsorganisaties in relatie tot gedrag en cultuur. Hij hoopt dan ook dat de Kwartiermakers toekomst accountancysector, die in november met hun eindrapport komen, kennis zullen nemen van het Australische rapport.

De hoogleraar stelt dat Switkowski laat zien dat de interne werkelijkheid van een big four-organisatie niet altijd in lijn is met de presentatie aan de buitenwereld. "Extern wordt een verhaal over values & purpose gepredikt, intern is revenue king."

Verschillen vervagen

Pheijffer erkent dat het Australische rapport een positiever beeld schetst van de accountantspraktijk, die het beter doet dan de fiscale- en adviespraktijk. Maar de dominantie van partners die nieuwe opdrachten binnenhalen maakt dat "de verschillen tussen de drie praktijken vervagen in de gezamenlijke partnervergadering en het dagelijkse werk".

Volgens Pheijffer moet ook het Nederlandse beroep willen leren van het rapport, want "het huis der accountancy is nog steeds niet op orde". De hoogleraar vreest dat de druk op de sector zal verminderen, als de kwartiermakers hun werk hebben afgerond. "De praktijk leert telkens dat de sector dan vroeg of laat weer in oude fouten vervalt. Juist daarom moeten de beleidsmakers in ons land nota nemen van de risico's die het Australische rapport schetst en daaruit lessen trekken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.