Nieuws

Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen

De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.

Tijdens de coronapandemie tuigde het Verenigd Koninkrijk een steunprogramma op om kleine en middelgrote ondernemers de kans te geven geld te lenen, zodat ze niet failliet zouden gaan. De overheid stond voor 100 procent garant voor het geval dat een ondernemer de lening niet kon terugbetalen.

Bij een deel van de leningen betaalden ontvangers van het geld vermoedelijk niet terug omdat ze frauderen, waarvoor de overheid nu opdraait. Vorig jaar ging het nog om 640 miljoen pond, maar dat bedrag is nu veel hoger.

Banken hebben tot nu toe in totaal 8,5 miljard pond ontvangen van de overheid omdat coronaleningen niet werden terugbetaald. Via het steunprogramma verstrekten banken zo'n 77 miljard pond.

Vermoedens

Deelnemende banken hebben bij 3,75 procent van alle onder het programma verstrekte leningen vermoedens van fraude, zo maakt de regering ook bekend. Barclays, dat het meeste krediet verstrekte, heeft vraagtekens bij 6 procent van alle leningen. Eerder dit jaar was nog maar 2,3 procent van deze coronaleningen van Barclays verdacht.

Bij een vergelijkbaar programma dat op grotere bedrijven was gericht zijn veel minder fraudeverdenkingen. Hier brengen banken tot nu toe een bedrag van 50 miljoen pond in verband met fraude, op een totaal van bijna 26 miljard pond aan leningen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.