Nieuws

Consultatie voor implementatie duurzaamheidsrapportering onder CSRD geopend

De overheid is gestart met de consultatie van het Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering. Deze richtlijn gaat over duurzaamheidsrapportering door ondernemingen en is gebaseerd op de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD.

Het implementatiebesluit verplicht beursvennootschappen (met uitzondering van micro-vennootschappen), alle andere grote vennootschappen, banken en verzekeringsmaatschappijen tot het opstellen van een duurzaamheidsrapportering.

Vennootschappen, banken en verzekeringsmaatschappijen die aan het hoofd staan van een grote groep moeten een geconsolideerde duurzaamheidsrapportering opstellen.

Moeder en dochter

Verder moeten grote of beursgenoteerde dochtervennootschappen en bijkantoren met een netto-omzet van meer dan € 40 miljoen, waarvan de uiteindelijke moedermaatschappij buiten de Europese Unie is gevestigd en een netto-omzet heeft van meer dan € 150 miljoen, een apart duurzaamheidsverslag publiceren, met informatie over specifieke onderdelen uit de bredere rapportering. Die informatie moet betrekking hebben op de hele groep van de moedermaatschappij.

De consultatie is gestart op 20 november jl. Reageren kan tot en met 18 december 2023.

Accountants

De CSRD wordt ook geïmplementeerd via een wetsvoorstel van de minister van Financiën, dat onder meer de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het accountantsberoep en het Burgerlijk Wetboek wijzigt. Over dat wetsvoorstel heeft al een publieke consultatie plaatsgevonden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.