Nieuws

Ministerraad stemt in met 'cryptowet'

De ministerraad heeft, op voorstel van minister Kaag van Financiën, ingestemd met eisen voor cryptobedrijven. Om consumenten te beschermen mogen cryptobedrijven geen misleidende reclames maken en moeten zij kopers van cryptomunten waarschuwen voor de risico's.

Ook krijgen cryptobedrijven te maken met aanvullende regels voor witwasbestrijding en terrorismefinanciering. Op dit moment gelden voor crypto's alleen regels om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan, maar mist consumentenbescherming. Door invoering van de Europese wet Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) moet dat veranderen.

Om klanten te beschermen moeten cryptobedrijven waarschuwen voor de risico's die aan transacties verbonden zijn. Kopers krijgen voortaan inzicht in het witboek (prospectus) van cryptomunten en -producten. Cryptobedrijven en uitgevers van stablecoins moeten daarnaast een vergunning hebben om actief te mogen zijn op de Europese markt.

Witwasbestrijding en toezicht

Cryptobedrijven krijgen te maken met aanvullende regels voor witwasbestrijding en terrorismefinanciering. De uitvoeringswet Transfer of Funds Regulation (TFR) verplicht cryptobedrijven om bij cryptotransacties informatie van de verkoper en koper te verzamelen, mee te sturen en te bewaren voor bevoegde autoriteiten, zodat cryptotransacties beter traceerbaar worden.

Crypto's en cryptobedrijven vallen straks ook onder het toezicht van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM), dus niet alleen onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). De AFM kijkt voortaan mee om te zien of de handel in crypto's volgens de regels gebeurt en of cryptobedrijven consumenten genoeg beschermen. DNB gaat toezien op de uitgifte van stablecoins en controleert of deze daadwerkelijk worden gedekt.

Trapsgewijze invoering

De wet MiCA is op 29 juni 2023 in werking getreden en wordt trapsgewijs ingevoerd. Het grootste gedeelte wordt vanaf 30 december 2024 van kracht, evenals de uitvoeringswet TRF. De maatregelen rondom stablecoins worden per 30 juni 2024 al van toepassing.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen voor MiCA en TRF voor advies aan de Raad van State te zenden. Daarna volgt parlementaire behandeling.

Bron: Rijksoverheid

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.