Nieuws

Alliantie moet ondernemersklimaat voor vrouwen helpen verbeteren

64 verschillende organisaties hebben een samenwerking aangekondigd binnen 'Code-V', een alliantie van overheid, financiële instellingen en belangenorganisaties. De organisaties willen zich inzetten voor gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland.

Volgens de betrokken partijen zijn data-inzichten, interventies en investeringen nodig om bij te dragen aan gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland. Dat kan bijdragen aan voordelen zoals banengroei, innovatie, duurzaamheid, grotere financiële weerbaarheid en een groei van de Nederlandse economie van naar schatting 139 miljard euro, blijkt uit onderzoek van ABN Amro en McKinsey.

Onbenut potentieel

Code-V is een initiatief van een aantal publieke en private partijen. De samenwerking beslaat drie hoofdonderdelen: inzichten verkrijgen, interventies doen en investeren. Daarvoor moet eerst in kaart worden gebracht welke barrières vrouwen momenteel ervaren bij het ondernemen. Op dit moment zijn er dertien landen wereldwijd die op basis van gender hun financiële data analyseren, maar Nederland hoort daar niet bij.

Volgens Chantal Korteweg, director Social Impact & Inclusive Banking bij ABN Amro, is Nederland trots op de competitieve economie, maar laten we een aanzienlijk onbenut potentieel liggen. Want uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer en andere drempels ervaren in het ondernemerschap. Ook is die kloof al zichtbaar bij de overweging om een bedrijf te starten.

"Dit verschil wordt alleen maar groter bij elke verdere stap in de ondernemersreis", legt Korteweg uit. "Het realiseren van gelijke kansen vraagt om een collectieve aanpak. De partners die nu meedoen delen de wens om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren, barrières weg te nemen en in te zetten op gelijke ondernemerskansen."

De opzet van de alliantie is mede geïnspireerd door de succesvolle Investing in Women Code uit het Verenigd Koninkrijk, die daar leidde tot een groter aandeel vrouwelijke starters en een toename in de financiering van vrouwelijke ondernemers, aldus Korteweg.

Onmisbaar

De partijen die zich hebben aangesloten bij Code-V komen uit zowel de publieke als private sector; van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot grootbanken en belangenorganisaties. Demissionair minister Adriaansens van EZK noemt vrouwelijk ondernemerschap "onmisbaar" voor de economie.

Volgens Robert Swaak, ceo van ABN Amro, heeft de financiële sector een "maatschappelijke rol om barrières in kaart te brengen waar vrouwelijke ondernemers tegenaan lopen" en die zoveel mogelijk weg te nemen. "Door samen te werken en dit nu sectorbreed op te pakken, kunnen we de benodigde transitie versnellen om het ondernemersklimaat in Nederland inclusiever te maken."

Wereldwijde aanpak

Nederland is wereldwijd het vierde land dat een samenwerkingsverband initieert om het ondernemersklimaat voor vrouwen te verbeteren. Voortbordurend op het Britse succes heeft het Women Entrepreneurs Finance Initiative (We-Fi), onderdeel van de Wereldbank, de Women Entrepreneurs Finance Code gelanceerd om de financierings- en gegevenskloof voor vrouwelijke ondernemers te dichten in ontwikkelingslanden.

Vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden worstelen vaak met een gebrek aan financiering om hun doelen te bereiken. Het We-Fi-initiatief moet systemische veranderingen in de financiële sector bewerkstelligen en meer financiering in handen van vrouwen krijgen.

Code-V

Code-V moet vrouwelijk ondernemerschap stimuleren door barrières weg te nemen en betere toegang tot financiering en essentiële kennis te bieden. Het uiteindelijke doel is een diverser en inclusiever zakelijk ecosysteem dat innovatie stimuleert en de arbeidsparticipatie van vrouwen verhoogt. Het initiatief richt zich op samenwerking tussen publieke en private sectoren, met een overeengekomen duur van drie tot zeven jaar.

Code-V is ondertekend door 44 partijen, waaronder ABN Amro, ING, Invest-NL, het Nationaal Groenfonds, Qredits en Rabobank. Tien partijen steunen het initiatief: de ministeries van Buitenlandse Zaken, EZK en Financiën, MKB Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Stichting MKB financiering, VNO-NCW en Business Angels Netwerken Nederland. Onder meer Deloitte en enkele universiteiten maken het initiatief mede mogelijk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.