Nieuws

Oob-kantoren hebben meer tijd nodig voor onderzoek naar examenfraude

De zes oob-accountantsorganisaties hebben meer tijd nodig om hun interne onderzoeken naar examenfraude te kunnen afronden.

Dat meldt het FD, dat hierover contact opnam met EY, Deloitte, PwC, BDO en Mazars. KPMG maakte recent al bekend te mikken op publicatie van de uitkomsten van het eigen onderzoek in januari 2024. Dat moet tegelijk gebeuren met de jaarcijfers van dat kantoor, die normaal in december worden gepresenteerd.

De andere kantoren lijken nog wat meer tijd nodig te hebben, blijkt uit de reacties tegenover het FD. Zo stelt managing partner René Nelis van BDO dat het kantoor nog tot "een flink eindje in 2024" bezig is met het onderzoek. Nelis benadrukt dat het gaat om breed en serieus onderzoek, dat tijd nodig heeft. "Soms kom je ook signalen tegen die weer nieuwe vragen oproepen, waardoor je een onderzoek gaat verbreden en verdiepen. Je kunt het maar een keer goed doen."

Volgens een woordvoerder van Deloitte vragen de "aard en grondigheid" van het onderzoek om meer tijd dan eerder verwacht. Ook PwC benadrukt dat het onderzoek zorgvuldig en uitgebreid is. EY geeft tegenover de krant aan dat het onderzoek "doorloopt in 2024" en noemt geen deadline meer, waar eerder op eind 2023 werd gemikt. Mazars stelt het onderzoek ook pas volgend jaar te kunnen afronden.

AFM

Meerdere kantoren geven tegenover het FD aan dat ze toezichthouder AFM op de hoogte houden van de voortgang. Ook de AFM vindt het belangrijk dat de interne onderzoeken "diepgravend en zorgvuldig" plaatsvinden. De toezichthouder had eind 2022 de oob-kantoren gevraagd om mogelijke incidenten rondom het delen van interne toetsingen en examens te onderzoeken, nadat KPMG als eerste hierover een signaal afgaf.

De NBA en de Kwartiermakers toekomst accountancysector riepen de kantoren eerder op om juist haast te maken met de uitkomsten van de onderzoeken naar mogelijke examenfraude.

De NBA heeft begin november de eigen kennistoets teruggetrokken en aangegeven waar nodig tuchtrechtelijke maatregelen te willen nemen. Daarvoor is de beroepsorganisatie wel afhankelijk van medewerking van de kantoren, die dan gegevens over individuele accountants moeten verstrekken aan de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.