Nieuws

Stage lopen bij accountantskantoren loont het meest

Stagiairs in de accountancy ontvangen gemiddeld de hoogste maandelijkse vergoeding. Maar ook banken zijn vaak gul. Stagevergoedingen zijn in 2023 gemiddeld 3,7 procent hoger dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar stagevergoedingen van Magnet.me, een online netwerk voor studenten, starters en werkgevers. Gemiddeld stegen de stagevergoedingen in 2023 met 3,7 procent naar €573 per maand. Die stijging is iets hoger dan het voorgaande jaar.

Accountancy bovenaan

In tegenstelling tot eerdere jaren, waarin de advocatuur steeds bovenaan stond als best betalende sector voor stages, neemt in 2023 de accountancy de leiding met een gemiddelde stagevergoeding van € 788 per maand. Dat is een stijging van ruim twintig procent ten opzichte van de gemiddelde vergoeding voor een accountancy-stagiair een jaar eerder. 

De accountancy wordt op de voet gevolgd door de consultancybranche, met een gemiddelde vergoeding van € 724 per maand. De advocatuur eindigt dit jaar op de derde plek, met een gemiddelde maandelijkse stagevergoeding van € 699. Vlak na de advocaten staat de overheid, met een gemiddelde stagevergoeding van €696 per maand.

Finance

In de finance-sector is ook een flinke stijging in maandelijkse stagevergoedingen zichtbaar, van gemiddeld negentien procent. Uit eerder onderzoek bleek al dat financestudenten erg gewild zijn voor startersbanen. Dat wordt nu ook bevestigd door de zichtbare stijgingen in stagevergoedingen binnen de financiële sector, aldus de onderzoekers.

De gemiddelde stagevergoeding binnen finance ligt met € 664 iets lager dan de top vier, maar opvallend is wel dat in de top tien van best betaalde stageplaatsen diverse financiële instellingen te vinden zijn. BNP Paribas staat op 1 en beloont stagiairs met een stevige € 1.400 gemiddeld per maand.

Ook Rabobank, ABN Amro en Van Lanschot Kempen staan in de top 10. Enige accountantsorganisatie bij de best betalende tien is KPMG, met gemiddeld duizend euro per maand aan stagevergoeding. Maar accountantskantoren doen het over de hele linie dus wel beter dan de rest.

Vraag naar accountants groeit

Volgens Magnet.me zijn de uitkomsten te verklaren door de afnemende instroom van studenten aan accountancy-gerelateerde opleidingen en vergrijzing, in combinatie met een toename in de hoeveelheid werk in de sector. "De vraag naar accountants groeit, zeker nu we in een kleine economische krimp zitten, met als gevolg dat met name grote spelers in de industrie stagevergoedingen zichtbaar verhogen om zo makkelijker  talent aan te kunnen trekken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.