Nieuws

PwC onderzoekt Nederlandse betrokkenheid bij belastingschandaal in Australië

PwC doet onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van de Nederlandse organisatie bij het belastingschandaal waarmee PwC in Australië worstelt. Dat stelt PwC Nederland in antwoord op vragen van het FD.

In e-mailverkeer van het voormalige hoofd international tax van PwC in Australië, die de regering daar adviseerde over nieuwe fiscale wetgeving, wordt ook de Nederlandse PwC-organisatie genoemd. Een aantal PwC-memberfirms zou betrokken zijn bij de inzet van nog vertrouwelijke informatie, om klanten te helpen tijdig in te spelen op nieuwe internationale belastingregels.

Een woordvoerder van de Nederlandse PwC-organisatie stelt tegenover de krant "dat we ons ervan bewust zijn dat de Nederlandse firma wordt genoemd en dat daar momenteel onderzoek naar wordt gedaan". Het Australische schandaal kwam recent naar buiten, maar speelde al enkele jaren geleden.

Interne correspondentie

Volgens de e-mailberichten, die zijn vrijgegeven door een Australische senaatscommissie, zou "uitgebreid" zijn samengewerkt met PwC-kantoren in New York, Singapore en Nederland, aldus het FD.

Uit de 144 pagina’s vrijgegeven interne correspondentie blijkt trots op het kunnen inzetten van nog vertrouwelijke informatie voor het werven van nieuwe klanten. Ook wisten betrokkenen dat het om voorkennis ging, die daarom als "gerucht" moest worden aangeduid.

De internationale top van PwC is afgereisd naar Australië om orde op zaken te stellen en laat tegelijk een advocatenkantoor de kwestie onderzoeken. Onder meer de ceo van PwC Australia heeft vanwege de kwestie al het veld moeten ruimen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.