Nieuws

Verzekeraar Aegon komt onder toezicht Bermuda te staan

Aegon verhuist zijn juridische zetel van Nederland naar Bermuda. Daarmee wordt de Bermudaanse toezichthouder de hoofdverantwoordelijke voor de controle van de verzekeraar. Het hoofdkantoor van Aegon blijft in Nederland en ook op fiscaal gebied blijft het bedrijf vallen onder de Nederlandse regels.

Aegon zet de stap vanwege de verkoop van vrijwel al zijn Nederlandse activiteiten aan branchegenoot ASR. Daardoor is het bedrijf niet langer actief met verzekeringen waar De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op moet houden, terwijl de centrale bank nu nog de leiding heeft bij het toezicht op Aegon.

Aegon benadrukt dat de Bermuda Monetary Authority (BMA) internationaal erkenning geniet. De Europese Unie beschouwt het toezichtstelsel voor verzekeringen op het eiland als gelijkwaardig aan de eigen regels. Topman Lard Friese voegt daaraan toe dat meerdere van de grootste verzekeraars ter wereld ook worden gecontroleerd door de BMA.

Identiteit behouden

Friese zegt de vraag te snappen waarom Aegon kiest voor Bermuda en niet voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar het meer activiteiten heeft. "Na de verkoop aan ASR werkt nog altijd zo'n zestig procent van onze werknemers buiten de VS, dus we zijn veel breder dan dat. Ook kunnen we nu onze eigen identiteit houden en kunnen we ons hoofdkantoor in Nederland laten." Volgens de topman verandert de wijziging niets significants aan de financiƫle resultaten van het bedrijf.

Tussen de verkoop van de Nederlandse onderdelen van Aegon aan ASR en de juridische verhuizing naar Bermuda zit een overgangsperiode. Het toezicht gaat in die tijd officieel naar de Spaanse verzekeringsautoriteit, maar die zal dat voor de overgangsfase naar verwachting weer uitbesteden aan DNB.

Logisch

Aegon wil zich na de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten nadrukkelijker richten op de Amerikaanse markt. De financieel dienstverlener is ook nog actief in Spanje, Portugal, Braziliƫ, het Verenigd Koninkrijk en China.

DNB kijkt niet op van de wijziging. "Aegon verwacht dat het binnenkort geen Nederlands verzekerbedrijf zal hebben, en dan is het logisch dat het onder een andere toezichthouder gaat vallen", laat een woordvoerder weten.

Aegon en ASR sloten eind oktober 2022 een overeenkomst over de verkoop van de Nederlandse activiteiten. Volgens controlerend accountant PwC was de impact daarvan op de jaarcijfers over 2022 nog beperkt en dus geen aanleiding om een en ander als key audit matter te benoemen, zo stelde de accountant in zijn verklaring bij de jaarcijfers van de verzekeraar.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.