Nieuws

Minister Kaag wil begrotingsregels aanhouden, ondanks waarschuwing planbureau

Extra maatregelen die het demissionaire kabinet volgend jaar neemt om armoede te bestrijden, zullen waarschijnlijk niet worden betaald door de staatsschuld verder te laten oplopen. Minister Sigrid Kaag van Financiën wil zich liever aan de begrotingsregels houden.

Volgens de demissionaire minister heeft het kabinet “alle randen nu opgezocht”, zo stelde zij voorafgaand aan de eerste ministerraad na de zomervakantie. "We moeten het echt doen met de middelen die we hebben."

Om een "nette begroting" af te leveren, zullen extra maatregelen dus worden betaald door belastingen te verhogen of te bezuinigen op andere uitgaven. Het kabinet is demissionair, dus ligt er officieel een ‘beleidsarme begroting’, waarin niet veel nieuw beleid wordt aangekondigd.

Armoede

De Tweede Kamer heeft echter expliciet gevraagd om ingrepen tegen toenemende armoede. Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, neemt zonder nieuw beleid flink toe volgend jaar, waarschuwde het Centraal Planbureau in de recent verschenen augustusraming.

Voor de mensen die het echt nodig hebben zal het demissionaire kabinet dan ook "maatregelen nemen die daarbij passen", aldus Kaag. Maar een gemakkelijke opdracht is het niet.

De staatskas kraakt, erkent de bewindsvrouw. Het kabinet moet meer rente betalen over geleend geld en de verdiensten aan gasproductie lopen enorm terug, doordat het kabinet het Groningenveld sluit.

Bron: ANP  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.