Nieuws

Stageplek voor zoon van premier zorgt voor nieuwe rel rondom PwC in Australië

Dat de Australische premier Anthony Albanese een stageplek voor zijn zoon regelde bij PwC, voedt opnieuw de discussie over de macht van consultancybureaus in de politiek. Dat meldt onder meer de Financial Times.

Albanese, sinds 2022 premier van Australiƫ, regelde in juni 2021 een stageplek voor zijn zoon via Sean Gregory, destijds head of strategy, risk and reputation bij PwC, zo schrijft de Financial Times. Albanese was toen nog oppositieleider in Australiƫ.

Diezelfde maand nog kon zijn zoon een (onbetaalde) stage van twee weken volgen op de afdeling economie en beleid van PwC. Die stage werd voor het eerst gemeld door de nieuwssite Australian Financial Review.

Te nauwe banden

Voor media en politiek vormt de stageplek nieuw bewijs voor te nauwe banden tussen de consultancy-industrie en de overheid. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat een senior partner in de belastingpraktijk van PwC Australiƫ vertrouwelijke overheidsinformatie had gelekt naar collega's, om zo klanten te helpen belastingen te ontwijken.

Dat schandaal bracht de Australische tak van PwC in problemen, dwong het kantoor tot het afstoten van een lucratieve adviestak en betekende het vertrek van een aantal bestuurders en partners van het kantoor. Onder die vertrokken PwC'ers is ook Sean Gregory, die volgens PwC in de belastingkwestie onvoldoende verantwoordelijkheid en leiderschap heeft laten zien, aldus de FT.  

Geen publiek figuur

Opvallend is dat premier Albanese zich de afgelopen maanden ook kritisch heeft uitgelaten over de rol van PwC bij het belastingadvies-schandaal, een rol die hij "volstrekt onaanvaardbaar" noemde. Zijn regering wil de kennis van de consultancy-industrie terughalen naar de publieke sector zelf, om de afhankelijkheid van advieshuizen te verminderen.

Maar op de stagekwestie rondom zijn eigen zoon wil hij niet reageren. "Mijn zoon is geen publiek figuur", stelde hij tijdens een persconferentie in Melbourne. Eerder probeerde hij ook al toegang tot een exclusieve lounge van vliegmaatschappij Qantas te regelen voor zijn zoon.  

Bron: Financial Times

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.