Nieuws

'Accountants storten zich te gretig op ESG-controle'

Accountants zijn minder goed uitgerust als het gaat om ESG-informatie, stelt Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. Hij is bezorgd over de commercie rondom zulke duurzaamheidsinformatie.

Pheijffer spreekt in zijn column over de "adviesindustrie" die rondom duurzaamheid is ontstaan, "met compliance als doel, niet als middel". In de afgelopen decennia stonden accountants- en adviesorganisaties bij herhaling "vooraan om hun rol te claimen" in die industrie.

Volgens Pheijffer onderkennen accountants zelf ook de "hijgerigheid" van de sector als het om duurzaamheidsinformatie gaat en vinden zij zichzelf niet altijd voldoende uitgerust hiervoor. Toch hebben accountantsorganisaties de slag rondom toetsing van ESG-verslagen grotendeels gewonnen, stelt hij. "Weliswaar worden zij in de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving vooralsnog niet exclusief aangewezen om 'assurance' te verstrekken, maar duidelijk is dat zij vooraan in de rij staan."

De hoogleraar betwijfelt ook of accountants goed kunnen beoordelen of duurzaamheidsspecialisten in hun teams hun werk op de juiste wijze uitvoeren. "Een belangrijke vraag, omdat het antwoord bepalend is voor de beoordeling of de accountant wel in staat is om een verklaring bij het ESG-verslag af te geven."

Andere deskundigen

Pheijffer vindt het een goede zaak dat de Europese wetgeving nog de mogelijkheid biedt om ook andere 'independent assurance service providers' (IASP’s) ESG-informatie te laten toetsen. "Accountantsorganisaties die niet hun accountants maar IASP's laten tekenen, vallen dan wel door de mand", stelt hij. "Na een jarenlange lobby onder het mom 'wij zijn de perfecte auditors voor dit domein', kun je het niet maken om binnen accountantsorganisaties anderen verklaringen te laten aftekenen. Of gaan ze dat toch doen, bijvoorbeeld om tuchtrechtelijke risico's en aansprakelijkheidsrisico’s te ontlopen?"

Pheijffer wil graag "enig tegenwicht" bieden aan commerciële prikkels rondom de controle van duurzaamheidsinformatie. "Nu dit onderwerp prominente aandacht heeft in de bestuurskamers van accountantsorganisaties en in de begroting als belangrijke inkomstenbron is opgenomen, moeten we alert zijn dat het niet vooral over inkomsten gaat maar over de inhoud."

FD: 'Accountants storten zich te gretig op ESG-controle'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.