Nieuws

Belgische PIA Group op overnamepad bij Nederlandse accountantskantoren

De Belgische PIA Group heeft het Brabantse accountantskantoor ESJ overgenomen. Eerder voegde de PIA Group ook al het kleinere Cooster toe aan zijn organisatie. Inmiddels telt de PIA Group in Nederland dertien vestigingen en bijna vierhonderd medewerkers.

De Brabantse accountant ESJ heeft kantoren in Breda, Etten-Leur, Oosterhout, Zwijndrecht, Zevenbergen en Amsterdam. In augustus jl. nam de PIA Group ook het kleinere kantoor Cooster over, dat vestigingen heeft in Barneveld en Bilthoven.

PIA Group, wat staat voor 'Partners in Accountancy', is sterk gegroeid sinds miljardair Filip Balcaen zich begin 2019 inkocht in de organisatie. In België nam de groep eerder al een flink aantal kantoren over. Het kantoor wil daar na de big four de grootste speler op de accountantsmarkt worden.  

Toetreden tot de Nederlandse accountantsmarkt deed de PIA Group eind 2022, via de overname van Brouwers Accountants uit Zwolle. Uitgangspunt in de overnamestrategie is om als groep centraal te investeren in personeel, hr, marketing, kwaliteit en innovatie. "Daardoor kunnen de aangesloten accountants zich vooral op hun werk als accountant richten", schrijft het FD bij het melden van de jongste overnames door de Belgische groep.

Consolidatieslag

Al eerder werd zichtbaar dat de accountantssector momenteel een consolidatieslag doormaakt, onder druk van nieuwe regelgeving, de noodzaak van schaalvergroting, investeringen in nieuwe technologie en het versterken van de positie op de krappe arbeidsmarkt. In augustus jl. publiceerde ING een sectorrapport over accountants, waarin melding werd gemaakt van liefst 155 fusies en overnames in de sector in 2022.

Dit voorjaar fuseerden Koenen en Co en HLB Witlox Van den Boomen, wat een organisatie oplevert met inmiddels elf vestigingen en 850 werknemers in Limburg en Noord-Brabant. Na de kapitaalinjectie van private-equityhuis Waterland is de Jong & Laan ook op het overnamepad, wat zeer recent bleek uit de overname van het Amsterdamse kantoor Horlings. Eerder deze zomer sloot 5BAR Assurance zich al aan bij de Jong & Laan. Ook de snelle groei van ETL-Nederland, door het overnemen van regionale kantoren, is opvallend.

Via de rubriek In & Uit maakt deze website melding van fusies en overnames.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.