Nieuws

Bedrijven bezorgd over invoering duurzaamheidsrichtlijn

Met name kleinere bedrijven zijn bezorgd over de gevolgen van de invoering van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Veel bedrijven doen echter nog niets, of zijn onvoldoende op de hoogte van de gevolgen.

Diverse media berichten over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die per 1 januari van kracht is voor grote beursgenoteerde ondernemingen. In het FD komen verschillende accountants aan het woord over hun opdrachtgevers, veelal werkzaam in het mkb, die worstelen met duurzaamheidsregels.

Zo is het omschakelen naar een elektrische vrachtwagen erg kostbaar voor een transportondernemer, maar heeft die "door de tucht van de markt" mogelijk geen keus. "Grotere bedrijven moeten vanaf komend jaar rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid", aldus het FD. "En dan gaan ze op dat gebied waarschijnlijk eisen stellen aan hun toeleveranciers. Wanneer dat gebeurt, weet niemand. Maar als het gebeurt, kan het snel gaan."

Nog niet alle regels zijn duidelijk voor ondernemingen, zo stelt de krant, die spreekt van een verlammend effect op kleinere en middelgrote bedrijven. Volgens SRA-voorzitter Diana Clement veranderen regels te vaak en is de overheid onvoorspelbaar. "Wie garandeert ondernemers dat de duurzaamheidsregels niet veranderen en dat daarmee hun investeringen zinloos blijken?" Ook mindere economische vooruitzichten zorgen bij ondernemers voor uitstelgedrag en een focus op de korte termijn, stelt het FD.

Alles openbaar

Ook Trouw schrijft over de nieuwe verplichting voor grote ondernemingen rondom duurzaamheidsrapportages en de gevolgen daarvan voor hun toeleveranciers. De nieuwe Europese regels gaan een stap verder dan wat bedrijven nu soms vrijwillig melden, stelt RJ-voorzitter Gerard van Santen in de krant. "Alles wordt openbaar en verifieerbaar."

Hij waarschuwt dat ook kleinere bedrijven alert moeten zijn door de invoering van de CSRD. "Op basis van de manier waarop kleinere toeleveranciers gegevens verstrekken over hoe zij wel of niet duurzaam werken, kunnen de grotere bedrijven beslissen met wie zij in zee gaan en met wie niet."

Volgens Simon Braaksma, directeur duurzaamheid bij Philips, raakt de nieuwe Europese richtlijn in Nederland zo'n 3.500 bedrijven, maar daarvan doen ruim drieduizend nog helemaal niks. "Als je te laat begint met voorbereidingen kom je in de problemen."

Onbekend

RTL Nieuws verwijst in een bericht naar eerder onderzoek door ABN Amro, dat in december meldde dat de duurzaamheidsrichtlijn bij veel ondernemers nog geheel onbekend is. De bank verwacht dat de CSRD uiteindelijk gevolgen heeft voor ruim honderdduizend ondernemingen in Nederland.

In een artikel op de vaksite Executive Finance wordt uitgebreid stilgestaan bij het onderzoek van ABN Amro. "De onbekendheid is gezien de impact die het gaat hebben opmerkelijk", stelt de site. "De richtlijn raakt weliswaar alleen grote bedrijven en middelgrote en kleine beursfondsen direct, maar deze bedrijven zijn voor hun eigen rapportage deels afhankelijk van informatievoorziening van kleinere leveranciers en afnemers in de keten. De onbekendheid bij kleinere ondernemers laat zien dat die informatie-uitvraag nog niet op gang is gekomen."

Ruim de helft van de deelnemende bedrijven in het onderzoek van ABN Amro meent dat de richtlijn hun onderneming niet zal raken, maar dat zou in de praktijk weleens anders kunnen uitpakken, waarschuwt de site.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.