Nieuws

‘Windhorst-casus is één grote rode vlag’

Accountants en investeerders moeten lessen trekken uit de zaak rondom de Duitse ondernemer Lars Windhorst, stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in het FD. De Accountantskamer heeft een betrokken accountant voor twee jaar uit het register geschrapt.

Pheijffer gaat in het FD uitgebreid in op de zaak rondom de Duitser Lars Windhorst, de man achter investeringsmaatschappij Tennor Holding, die formeel in Nederland is gevestigd. Ook de Britse zakenkrant Financial Times besteedt een kleurrijk artikel aan de ondernemer.

Tennor

Ondernemer Lars Windhorst is de man achter het statutair in Nederland gevestigde Tennor Holding, dat onder meer investeerde in lingerieketen La Perla en de Duitse voetbalclub Hertha BSC. Maar Windhorst is vooral druk met het voeren van rechtszaken in verband met mogelijk illegale bankactiviteiten, wanbetalingen en fraude- en faillissementsonderzoeken, aldus Pheijffer, die verbaasd is dat de ondernemer zo lang zijn gang kon gaan.

In 2019 schreef de Financial Times al over de methode-Windhorst en Tennor, zo meldt hij. “Investeerders en obligatiehouders werden aan het lijntje gehouden met de belofte dat winst nabij was. Hier rijst de geur op van een piramidefonds dat het ene gat met het andere vult.”

Accountant

De jaarrekening over 2018 van Tennor werd uiteindelijk van onwaarde verklaard en de jaarrekeningen over 2019 en 2020 zijn niet door een accountant gecontroleerd. Begin januari velde de Accountantskamer een hard oordeel over een betrokken accountant, tot medio 2022 werkzaam bij een kleiner kantoor in Zaltbommel.

De accountant had bij de beoordeling van de belangrijkste posten op de balans van de investeringsmaatschappij alleen vertrouwd op mededelingen van het management daarover. Volgens de tuchtrechter had de accountant “de jaarrekening in feite niet gecontroleerd”.

Door het afgeven van een goedkeurende controleverklaring had hij “een misleidende boodschap aan het maatschappelijk verkeer gegeven”, zo stelt de Accountantskamer, die spreekt van een “flagrante tekortkoming in de uitoefening van het accountantsberoep”. De betrokken accountant is voor twee jaar uit het accountantsregister geschrapt.

Rode vlag

Pheijffer stelt ook een vraag over de cliëntacceptatie door PwC, vanwege een deelneming van Tennor in Sequa Petroleum, waar naar verluidt PwC de controle over de jaarrekening 2021 zou verrichten.  

“Als je alles overziet vraag je je af wie, investeerder of accountant, nog in zee durft te gaan met een partij zoals Windhorst en zijn Tennor”, aldus de hoogleraar. “Vanuit fraudeperspectief is deze casus immers één grote rode vlag.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.