AFM krijgt veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet een toename in het aantal signalen en consumentenvragen over oplichting en fraude. De toezichthouder start een online publiekscampagne, om mensen meer bewust te maken over hoe oplichters te werk gaan.
In het eerste kwartaal van 2024 ging ruim twintig procent van de meldingen en vragen die bij de AFM binnenkwamen over fraude en oplichting. Er bestaan veel vormen van oplichting waarmee consumenten geld kwijtraken, aldus de toezichthouder.
Nep-AFM’ers
Zo is vaak sprake van beleggingsfraude, waarbij mensen met (telefonische) aanbiedingen worden verleid om geld te investeren. Ook zijn er nepadvertenties met BN’ers, die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee mensen snel rijk zouden kunnen worden.
De laatste tijd krijgt het Meldpunt Financiële Markten van de AFM ook veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters. Zoals oplichting via datingapps, maar ook fraudeurs die zich voordoen als helpende AFM-medewerkers en zo slachtoffers nog een keer oplichten.
Campagne
De AFM start daarom de online campagne checkjeaanbieder.nl, waarmee consumenten meer leren over de geraffineerde werkwijze van oplichters en hoe zichzelf te beschermen. Op de website kunnen consumenten ook controleren wat er bij de AFM bekend is over de onderneming waarmee iemand zakendoet of wil gaan doen.
Zo is snel te zien of een onderneming wel of niet over een AFM-vergunning beschikt. Ook worden eventuele waarschuwingen getoond van de AFM en van buitenlandse toezichthouders.
Gerelateerd
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...