Nieuws

Prognose arbeidsmarkt: stabiele, maar beperkte banengroei

De turbulentie door de coronacrisis en het rappe economische herstel lijkt de banenmarkt te verlaten en plaats te maken voor een meer stabiele banengroei in 2024 en 2025.

Dat concludeert UWV in de jaarlijkse arbeidsmarktprognose. Naar verwachting komen er in 2024 circa 88 duizend banen bij, een groei van 0,8 procent. In 2025 wordt dat volgens UWV respectievelijk 85 duizend en 0,7 procent.

Het aantal gewerkte uren stijgt met 0,6 procent in 2024 en 2025. Het aantal uren stijgt minder dan het aantal banen. Daardoor daalt het gemiddeld aantal uren per baan.

Vacatures

Het aantal ontstane vacatures groeit licht. In sectoren als zorg en welzijn en specialistische zakelijke diensten stijgt het aantal banen snel, terwijl het aantal banen in de landbouw, bouw, openbaar bestuur, industrie en vervoer en opslag nauwelijks stijgt of zelfs daalt.

Het aantal vacatures bereikte in 2022 met bijna 1,6 miljoen het hoogste niveau sinds 1997. In 2023 daalde het aantal ontstane vacatures tot ruim 1,4 miljoen (-7,6 procent). Dat was volgens UWV geheel volgens verwachting. "2022 was een jaar van uitzonderlijke economische groei door de opheffing van de coronabeperkingen. Daarnaast groeide de economie nauwelijks in 2023."

Krapte

Een belangrijke rem op de banengroei is de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, die veel bedrijven belemmert in hun groei. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en –advies bij UWV: "Er zijn inmiddels al twee en een half jaar meer vacatures dan werklozen. Een unieke situatie. De spanning op de arbeidsmarkt is weliswaar iets afgenomen, maar we spreken nog steeds van een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers zullen ook steeds meer moeten kijken naar maatregelen die niet per sé leiden tot méér personeel, maar juist de arbeidsproductiviteit verhogen.”

Sectoren als de industrie en groothandel zetten daarvoor vol in op automatisering. Ook in vervoer en opslag neemt dat toe, maar automatisering is geen oplossing voor sectoren als de horeca, het onderwijs en zorg en welzijn.

Die sectoren hebben als gevolg van personeelstekorten steeds vaker te kampen met overbelasting, met als gevolg meer stress- en burnoutklachten. UWV raadt die sectoren aan ook te zoeken naar geschikte kandidaten met meer afstand tot de arbeidsmarkt. "UWV vergoedt allerlei soorten voorzieningen, aan werknemers én werkgevers. Zoals loondispensatie, een taxivergoeding of een jobcoach."

Nieuwe vacatures

UWV verwacht dat de meeste nieuwe vacatures ontstaan in de sectoren detailhandel (236.000), zorg en welzijn (220.000) en horeca (127.000). Het is gebruikelijk dat er veel vacatures ontstaan in de detailhandel en de horeca.

In deze sectoren werken veel jongeren in bijbanen, vaak gedurende korte tijd. Hierdoor ontstaan er ook snel weer nieuwe vacatures. De sector zorg en welzijn heeft vooral veel vacatures omdat het een omvangrijke sector is en de zorgvraag groot is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.