IMF pleit voor meer langetermijn-investeringen en stoppen koopkrachtsteun
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor een vooral op de korte termijn gericht economisch beleid van het Nederlandse kabinet. Zo gaat er veel geld naar het stutten van de koopkracht van mensen met energiesteun en lagere brandstofaccijnzen. Volgens de VN-organisatie zou het voor de economie beter zijn om te investeren in onder meer infrastructuur, onderwijs en onderzoek.
Fabian Bornhorst, die de afgelopen weken een onderzoeksmissie van het IMF in Nederland leidde, kan zich mede daardoor vinden in de klachten van bedrijven over het ongunstigere investeringsklimaat in Nederland. "Het niveau van investeringen is in Nederland laag vergeleken met andere sterke economieën. Ook zien we dat de mate waarin belangrijke knelpunten worden aangepakt, van invloed is op het vertrouwen van bedrijven."
Knelpunten
Twee van de belangrijkste knelpunten die meer aandacht vereisen, zijn de stikstofcrisis en het overvolle stroomnet. "Die zaken worden steeds noodzakelijker om aan te pakken", meent Bornhorst. "Als dat niet gebeurt, kan de economie minder groeien en wordt Nederland minder weerbaar voor toekomstige geopolitieke schokken. Terwijl we de afgelopen drie jaar in ieder geval hebben geleerd dat deze schokken er steeds vaker en steeds heftiger zullen zijn. En Nederland heeft die buffers nodig."
Onze economie staat er volgens het IMF goed voor en is duidelijk in staat om de onzekerheid door de wereldwijde spanningen op te vangen. Wel heeft de organisatie de groeiverwachting voor Nederland voor dit jaar verlaagd naar 1,1 procent, van 1,4 procent bij een raming in april. "De koopkracht van huishoudens is nog op peil, maar door de handelsspanningen zal de buitenlandse vraag afnemen", staat in de conclusie van de missie, waarin het IMF onder meer bij de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB) langsging.
Verder vooruitkijkend dreigen vergrijzing en klimaatverandering Nederland veel te gaan kosten. "Die veranderingen gaan het huidige systeem onder druk zetten. Dat maakt het nu al nodig om daar beleid op te richten. Nederland heeft nu genoeg buffers, maar er is geen reden om achterover te leunen", aldus Bornhorst.
Inflatie
Het IMF) heeft genoeg aanwijzingen dat de Nederlandse inflatie eind volgend jaar op de gewenste twee procent uitkomt. Daardoor heeft de VN-organisatie de nog altijd bovengemiddelde prijsstijgingen, anders dan eerdere jaren, niet meer als punt van zorg opgenomen in het rapport over de Nederlandse economie.
De Nederlandse inflatie behoort al langer tot de kopgroep binnen de Europese Unie, waar het gemiddelde juist wel al in de buurt komt van het doel van twee procent. Afgelopen maand nam de inflatie in ons land juist weer toe naar 4,1 procent, van 3,7 procent in maart. Dat kwam onder meer door de timing van Pasen en de meivakantie.
Ook de krappe arbeidsmarkt speelt volgens Bornhorst nog altijd een rol bij de aanhoudend hoge inflatie. Bedrijven moeten hun best doen om personeel te behouden en aan te trekken en verhogen mede daardoor de lonen fors, waardoor zij ook hogere prijzen vragen. Ook leiden de gestegen salarissen tot meer uitgaven van consumenten, wat de inflatie opdrijft.
Voor heel dit jaar gaat het IMF uit van een inflatie van 3 procent, tegenover 3,3 procent vorig jaar.
Bron: ANP/IMF
Gerelateerd

Economie groeit sterker dan gedacht in eerste kwartaal
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor...

Extra defensie-uitgaven kunnen ook economie helpen, zegt Rabobank
Het opvoeren van de defensie-uitgaven kan zowel de veiligheid als de Europese economie verbeteren. Maar dan moeten de investeringen wel op de juiste manier worden...

Buitenlandse investeringen ontwikkelingslanden laagst sinds 2005
Ontwikkelingslanden lukt het steeds minder om buitenlandse investeringen aan te trekken. Nieuw onderzoek van de Wereldbank wijst uit dat de stroom van directe buitenlandse...

Escalatie handelsoorlog raakt bijna alle sectoren
Een escalatie van de handelsoorlog met de VS zou bijna alle Nederlandse sectoren raken. Onder meer de industrie, groothandel en detailhandel worden rechtstreeks...

Consumenten besteden minder aan goederen en meer aan diensten
Consumenten hebben in april minder goederen aangeschaft dan een jaar eerder. Wel namen ze meer diensten af. De totale consumptie van huishoudens lag in de vierde...