Banken willen personeel weer minstens twee dagen per week op kantoor zien
De Nederlandse grootbanken ING en ABN Amro willen hun medewerkers verplichten om weer vaker naar kantoor te komen. Niet al het personeel is daar blij mee.
Volgens het FD willen ING en ABN Amro hun mensen weer minstens twee dagen per week op kantoor laten werken. ING stelt in een richtlijn voor de medewerkers dat daarbij één van de kantoordagen een maandag, woensdag of vrijdag moet zijn.
De nieuwe verplichten zorgen voor onvrede bij het personeel, aldus het FD. Volgens de krant is het nieuwe beleid van beide banken "een onaangename verrassing" voor veel medewerkers. "Zij konden sinds de start van de coronacrisis in 2020 grotendeels zelf bepalen waar zij hun laptop openden, thuis of op kantoor, en hebben daar hun werk- en privéleven op afgestemd."
Kippenhok
Bovendien zorgt een en ander voor praktische problemen, met name op dinsdag en donderdag. "Mensen worden geconfronteerd met een gebrek aan parkeerplaatsen, volle vergaderruimtes en een tekort aan rustige werkplekken."
Volgens sommigen voelt het mede door open kantoortuinen op drukke dagen "als werken in een kippenhok". Ook is er bij het personeel zorg over reistijden en minder productiviteit.
Verbondenheid
Volgens ING was het uitgangspunt van 'hybride werken' altijd al dat medewerkers minimaal de helft van de tijd op kantoor zouden werken, maar kwam niet iedereen die afspraak na. Fysieke aanwezigheid van medewerkers moet de onderlinge samenwerking verbeteren, de binding met de werkgever versterken, creativiteit stimuleren en helpen om nieuwe medewerkers zich sneller thuis te laten voelen, stelt de bank tegenover het FD.
ING claimt dat zestig procent van de medewerkers al minstens twee dagen per week naar kantoor komt, maar volgens een recente uitvraag door vakbond FNV zou dat maar ruim veertig procent zijn.
Gratis lunch
Bij ABN Amro schermen medewerkers inmiddels met de cao, die aangeeft dat medewerkers grotendeels zelf mogen bepalen waar en wanneer ze werken. Een woordvoerder van de bank stelt dat ABN Amro niet wil tornen aan die cao.
Werknemers krijgen alleen een advies om minstens één keer per week naar kantoor te komen. Maar managers van verschillende afdelingen bij ABN Amro hebben hun mensen recent verplicht om minstens twee dagen per week op kantoor te verschijnen.
De Rabobank geeft tegenover het FD aan geen richtlijnen op te leggen aan het personeel, maar doet met het verstrekken van gratis lunches op de vrijdag, bij de grote kantoren in Utrecht en Rotterdam, wel een poging om de aanwezigheid van medewerkers meer te spreiden over de week.
Onderzoek
Recent bleek uit onderzoek van vakbond CNV dat drie op de tien werknemers minder kunnen thuiswerken dan twee jaar geleden, omdat werkgevers daar steeds kritischer naar kijken. Ander onderzoek door ADP dit voorjaar gaf echter aan dat werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, meer betrokken en loyaal zijn naar de werkgever.
Eind vorig jaar bleek dat bijna driekwart van de juridische professionals alweer vier of meer dagen per week op kantoor werkt. In de accountancy is die trend nog niet zo zichtbaar, al kwamen er vanuit de Britse PwC-organisatie in september 2024 wel berichten dat medewerkers vaker op kantoor moesten verschijnen.
In diezelfde maand toonde ledenonderzoek door werkgeversvereniging AWVN aan dat zeven van de tien werkgevers nog niet van plan is om medewerkers te verplichten vaker naar kantoor te komen.
Bron: FD/Accountant
Gerelateerd

Kamer wil dat Heinen voorbereiding privatisering Volksbank stopt
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de voorbereiding van de Volksbank op mogelijke privatisering wordt gestaakt. Partijen vallen vooral over de grote...

OM dagvaardt Morgan Stanley om ontduiken dividendbelasting
Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd “een buitenlandse bank” te dagvaarden op verdenking van het ontduiken van 124 miljoen euro aan dividendbelasting. Het...

Drie op de tien werknemers kunnen minder thuiswerken
Drie op de tien werknemers kunnen minder thuiswerken dan twee jaar geleden. Ruim een op de drie werkgevers staat hier kritischer tegenover, meldt vakbond CNV na...

Minister Heinen vindt aanpak witwassen bij banken 'doorgeslagen'
De afgelopen jaren heeft de poortwachtersrol in Nederland niet goed gefunctioneerd, met name bij banken, schrijft minister Eelco Heinen van Financiën in een brief...

Knot: onafhankelijkheid centrale banken eurozone niet onder druk
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone.