Opinie

Membru plenipotentiar

Dit weekend ontving ik mijn langverwachte bewijs van lidmaatschap van de "Association of the professional accountants and auditors of the Republic of Moldova", ofwel ACAP. Ik ben nu een "membru plenipotentiar", ofwel een volwaardig lid van vermoedelijk één van de kleinste (associate) members van IFAC. In ieder geval van een accountantsberoep in het armste land van Europa. Geen lid van de EU, hoe graag ze dat ook zouden willen, maar vrijhandel zit er aan te komen.

Het bureau van ACAP wordt gerund door 6 (zes!) medewerkers, en wordt gesteund in haar werk door actieve leden die graag bijdragen aan de ontwikkeling van het accountantsberoep.

Eén van de grootste problemen van het Moldavische accountantsberoep, is dat je enerzijds vestigingen van de big four uit Roemenië hebt, die zich op internationaal kwaliteitsniveau bewegen, maar die niets met het lokale beroep te maken willen hebben. Anderzijds is er een vereniging van lokale kantoren, die als hoofddoel lijkt te hebben regelgeving buiten de deur te houden en internationale aansluiting te voorkomen.

De Moldavische regering is er bijzonder veel aan gelegen om op politiek en economisch vlak aansluiting te vinden bij de internationale gemeenschap. Een wettelijke verankering van het accountantsberoep bestaat al, maar ACAP moet nog vechten om een positie te verkrijgen zoals bijvoorbeeld het NIVRA heeft in Nederland.

Belangrijke middelen om de status van ACAP, en van het Moldavische accountantsberoep, te verbeteren, zijn een gedragscode met bijpassend tuchtrecht, PE-verplichtingen, beroepsstandaarden, scherpe toelatingseisen, maar vóór alles: een beroep dat beseft dat ze een publiek belang dient, wil ze ooit uit de huidige situatie komen.

De big four hebben geen ontwikkeld Moldavisch beroep nodig, zij functioneren uitstekend vanuit hun Roemeense moederorganisaties. Maar toch tonen ze een grote bereidheid het beroep te steunen en mee te ontwikkelen. Voor de economische ontwikkeling van Moldavië, voor het aantrekken van internationaal kapitaal, is een krachtig nationaal accountantsberoep essentieel. Noch de wereldbank, noch het IMF, noch andere internationale organisaties die zich bezighouden met economische ontwikkeling, laten daar enige twijfel over bestaan.

Het bizarre is dat het vooral lokale, kleine accountantskantoren zijn die zich tegen de ontwikkeling van hun eigen beroep verzetten. Degenen die werkelijk een direct en acuut belang hebben bij een hoogwaardig beroep, dat wordt vertrouwd door kapitaalverschaffers uit binnen- en buitenland, hebben niet zoveel zin in de regeldruk die daar bij hoort.      

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.