Opinie

Volvo of Camaro?

Zo af en toe duikt het weer op in het nieuws. Enorme hoeveelheden crimineel geld, vermenging van de onderwereld met de bovenwereld, waar dan meestal een paar ferme uitspraken van politici achteraan komen. Zo ook vorige week, waarschijnlijk geïnspireerd door de grootscheepse vastgoedfraude - meer capaciteit voor financieel rechercheren want via het geld kom je altijd wel bij de crimineel. Wat mij betreft net zo'n dooddoener als 'echte liefde gaat door de maag'.

Joris Joppe

Ik ben zelf vanuit politiezijde een aantal jaren betrokken geweest bij financiële onderzoeken en weet dus uit eigen ervaring hoe weinig op de werkvloer terecht komt van dit soort politieke ambities. Heel weinig. En volgens mij is dat voor een belangrijk deel terug te voeren op het feit dat politie en justitie het veel spannender vinden om containers met cocaïne op te sporen of mensenhandel aan te pakken. En geef ze eens ongelijk.

Waarom, vraag ik mij af, wordt niet naar de echte specialisten gekeken als het gaat om het volgen van geldstromen of het in kaart brengen van financiële constructies? U voelt hem al aankomen natuurlijk ... Accountants. We zeggen altijd wel dat we niet op zoek zijn naar fraude maar is dat uiteindelijk niet veel sexier dan een jaarrekeningcontrole of inbrengverklaring?

Ik zie een gat in de markt: Financial Bounty Hunters op zoek naar crimineel geld in opdracht van de staat met een vette beloning in het vooruitzicht. We verrijken de RA-opleiding met wat recherchebeginselen, sluiten een dealtje met het openbaar ministerie voor opsporingsbevoegdheden en Hopla! Een hele markt ligt voor ons open.

Werp het juk van u af! Visioenen van een financiële Dick Tracy maken zich van u meester. De obligate Volvo V70 (of V50 afhankelijk van uw functie) maakt plaats voor een Chevrolet Camaro Z28 uit 1974 - wel op gas natuurlijk - en het grijze Bijenkorf-pak wordt ingeruild voor een zijden kostuum met brede revers. Ik zou mijn kantoor ook nog voorzien van luxaflex en mijn naam in grote letters in het glas van de deur laten graveren. Uiteraard drinken we overdag whisky en mag overal gerookt worden, zolang het maar Cubaanse sigaren zijn.

En dan maar speuren. Net zo lang totdat de criminele miljoenen onomstotelijk aan Holleeder gekoppeld zijn. Het beduimelde dossier dat u aanlevert aan de Officier van Justitie laat er geen twijfel over bestaan. De dader gaat voor jaren de bak in, het crimineel verkregen vermogen wordt hem ontnomen en u strijkt een mooie premie op.

Onwaarschijnlijk? Maar beste accountant, durf te dromen - ik weet zeker dat dit een functie is die het maatschappelijk verkeer wel begrijpt. En geef toe, iedereen wil toch graag een held zijn?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en coo bij Visionplanner.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.