Opinie

Afschaffen die AVA?

Heeft de aandeelhoudersvergadering zijn langste tijd gehad? Quinty Danko roept op om af te rekenen met het instituut, want het schiet zijn doel voorbij, zeker nu activistische aandeelhouders zich roeren.

Beter is om aandeelhouders de mogelijkheid te geven om elektronisch te laten stemmen: "Zo'n bijeenkomst is natuurlijk vooral geschikt als marketinginstrument. Laat één keer per jaar zien wat een leuke dingen het bedrijf doet, hoe het met het milieu omgaat of andere zaken waar het trots op is. Maak er een show van, waar en passant voor de geïnteresseerde de jaarcijfers in vereenvoudigde vorm langskomen. "

De cursivering is van mijn hand, en is een cruciaal onderdeel, wat mij betreft. Heren accountants, denkt u daar ook even over na? Terzijde: in een lezing legde Kees Storm onlangs ook de vinger op de zere plek, in my humble opinion. Wat hij zei: "Het probleem in de discussie over de activistische aandeelhouders is dat de aanwezige stemgerechtigden bij een aandeelhoudersvergadering vrijwel nooit een goede weerspiegeling zijn van het totaal. Deskundige aandeelhouders met een lange adem laten hun stem vrijwel nooit horen op zo'n vergadering. Zeker nu het aandeelhouderschap sterk internationaliseert - slechts 20% van de aandelen in AEX fondsen is in Nederlandse handen - zou proxy voting een goed idee zijn." Wat proxy voting dan weer te maken heeft met eenvoudiger verslaggeving? De basis voor zo'n systeem is een goede informatievoorziening - lees: eenvoudig te doorgronden cijfers - op basis waarvan aandeelhouders hun stem adequaat kunnen bepalen.
Nart Wielaard

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Nart Wielaard is strategisch scherpdenker op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.