Opinie

Moral society in the Netherlands

Een paar dagen geleden zag ik een programma van de BBC, The Big Questions, waarin een groep van divers pluimage discussieert over allerlei onderwerpen. De twee die ik toevallig volgde waren de vraag of sexuele voorlichting moet beginnen als kinderen vijf zijn, en de vraag of de Church of England een faillerend bedrijf is.

Wat mijn aandacht trok (ik zat intussen een boek te lezen, waarover straks meer) was een verwijzing naar Nederland. Want, zo wist men te vertellen, in Nederland is voorlichting op de kleuterschool heel normaal.

Maar waarom werkte dat nou in Nederland wel, en in de UK niet, volgens één van de aanwezigen? Omdat de Nederlandse samenleving een moral society is, en de UK veel minder. De UK staat immers in de top 3 van landen met hoge echtscheidingscijfers, en Nederland staat niet eens in de top 20.

Ja, daar hadden de andere sprekers niet van terug. Die moreel hoogstaande Nederlanders!

Terwijl ik half naar de tv zat te luisteren, las ik een boek dat ik rond de Kerst had aangeschaft: Boekhoudschandalen van Kees van der Hof. Van der Hof opent vrijwel meteen de aanval op de Nederlandse moraliteit, op de houding van de Nederlandse financiële wereld en de Nederlandse wetgevers, waar alles draait om stuivers en duiten, en waar van morele hoogstaande mensen nauwelijks of geen sprake is. En ook Van der Hof staaft die uitspraken met cijfers, waarin Nederland wordt vergeleken met andere landen, of met cijfers die gewoon heel spannend klinken. Overigens is hij ook uiterst kritisch over de zwakheid van de AFM als toezichthouder.

Nu heb ik zelf het genoegen de AFM te kennen van binnenuit, en in verschillende rollen van buitenaf, en zwak is niet bepaald de term die als eerste opkomt als ik aan de AFM denk. En net toen ik dat bedacht, las ik over Spyker. Tsja. Soms is het wel prettig om ergens gewoon maar géén mening over te hebben.

Een gelukkig 2008!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.