Opinie

De R van Register

Van de zijlijn lijkt het erop dat de kredietcrisis een zinvolle discussie over fair value accounting heeft doen ontvlammen. Zinnig en goed om te zien dat accountants daar een actieve rol in nemen. Zonder op de inhoud van de discussie in te gaan, lijkt me dat ook een onderdeel van de verantwoordelijkheid die registeraccountants hebben ten opzichte van het maatschappelijk verkeer.

Goed dus. Zeker omdat de crisis en de uitwassen daarvan ons waarschijnlijk allemaal op één of andere manier zullen raken. En wellicht dat de ontwikkelingen op aandelenbeurzen, en daarmee onze spaar- en pensioenpotjes, nog wel het meest zullen worden gevoeld. 

De meest gehoorde - al dan niet door banken gesponsorde - opmerking in dit kader is dat de aandelenmarkt de economische malaise al heeft 'ingeprijsd'. Ingeprijsd? Afgeprijsd zullen ze bedoelen. 

Als ik iets zou willen weten over de 'echte' waarde van aandelen, kan ik daar natuurlijk niets mee. Dergelijke berichtgeving heeft voor mij ongeveer evenveel toegevoegde waarde als een bagagedrager op een hometrainer. 

Of met de aandelenkoersen ook de waarde van bedrijven navenant is gedaald, is wat mij betreft nog maar de vraag. Ik zou hier graag de experts over horen. En dan bedoel ik niet een door banken gesubsidieerd orakel, maar mensen die er voor doorgeleerd hebben. Onafhankelijke professionals die zich publiekelijk kenbaar maken als experts. Die zich zelfs in een register in hebben laten schrijven. 

Precies ... de Register Valuator! De jongste broeder in het gezelschap van register-professionals. Het is allemaal leuk en aardig, zo'n register. Máár, zeg ik dan: noblesse oblige. Roer je mond! Geef je professionele mening! Publiceer! Kom op de radio! 

Maar vertel me dan alsjeblieft dat al die waardedalingen van de afgelopen tijd niet meer zijn dan een sentiment, een emotionele reactie van tijdelijke aard. 

Misschien is het simpel geredeneerd, maar laten we niet vergeten dat de gemiddelde luisteraar op dit moment alleen maar weet dat 'het' (niet nader gedefinieerd) is 'ingeprijsd'. En daar moeten we het maar mee doen. 

Ik hoop van harte dat ik de berichtgeving hierover gemist heb. Datzelfde geldt voor de inbreng van NOREA - een andere beroepsgroep met een register - in de privacydiscussie. 

Een register suggereert volgens mij dat je aan de wereld wilt laten weten hoe professioneel je bent. Verondersteld mag worden dat die wereld daar dan ook belang bij heeft. Dat neigt toch al een klein beetje naar een rol in het maatschappelijke verkeer ... al was het alleen maar uit commercieel belang. 

Dus, waarde registerbroeders: laat horen die stem! Anders vrees ik dat de toegevoegde waarde van ons gekoesterde register de kant van de AEX op gaat. En omdat ik meer heb geïnvesteerd in mijn titel dan in aandelen, vind ik dat een uitermate ongewenste ontwikkeling.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.