Opinie

Wildschut overlegt

We noemen ons niet voor niets het Wildschut overleg. Dus zijn we afgelopen week weer eens bij elkaar gekomen, met de schrijvende Wildschutters, voor overleg. Niet in café Wildschut, maar in 'Bellevue' te Amersfoort.

We hebben een broodje zalm, een uitsmijter ham-kaas, een geitenkaassalade en een stapel koekjes gegeten, geconstateerd dat de één uitzag naar Pasen, de ander nog eerst het zicht hield op Witte Donderdag, en de derde nog met zijn hoofd bij carnaval zat.

Ook weten we nu dat er monarchisten zijn die de koningin geen handje willen geven, en republikeinen die als een kind zo blij zijn als ze haar in levende lijve mogen aanschouwen.

Misschien vraagt u zich af: waarom wil ik dit weten?

Welnu, dat wilt u mogelijk weten, omdat u wel onze pennenvruchten ziet, maar niet hoe deze tot stand komen. Zo nu en dan wat verantwoording afleggen is misschien geen slecht idee, dacht ik. En mocht u nu denken, ja, leuk, geklets over wat ze gegeten hebben en hoe ze over de monarchie denken, wat moet ik daar mee, dan zou ik zeggen: hou die vraag eens vast, de volgende keer dat u in uw verklaring iets zegt over het directieverslag. Ook zo'n fraai proza waar je doorheen moet bijten, voor je bij de inhoud komt.

Want we hebben ook over de inhoud gesproken, natuurlijk.

Zo hebben we een zwaar debat gevoerd over de vraag hoe ver je mag gaan in je rol als 'klager', als criticaster. Het is wel heel leuk om met elkaar te constateren dat we in blog X, of artikel Y, achteraf gelijk bleken te hebben, maar je koopt er zo weinig voor als niemand er iets mee doet. Wie iets wil veranderen, moet dat in de eerste plaats zelf doen, zo leerde ik jaren geleden al van de door mij zeer gewaardeerde Brenda Westra.

De Wakkere Accountant geeft wat dat betreft het goede voorbeeld. Inmiddels meer dan een jaar geleden stelde Brenda Westra in het Financieele Dagblad dat er een alternatief voor NIVRA en NOvAA zat aan te komen. Wildschut reageerde daarop met instemming: niet aan de kant staan klagen, maar een alternatief bieden! De Wakkere Accountant heeft inmiddels boter bij de vis aangekondigd, zo kunnen we lezen in de nieuwsbrief.

Als Wildschut willen we dat soort inspirerende voorbeelden graag volgen. In onze dagelijkse beroepspraktijk, waar we al bijdragen aan de onvermijdelijke doorbraak van XBRL, waar we al laten zien wat mkb-accountancy met een rechte rug kan betekenen voor ondernemers, en waar we al accountants helpen de AFM niet als vijand te benaderen maar als hulp in het inrichten van een winstgevende controlepraktijk. Maar ook in andere activiteiten.

Wij geloven dat 'de nieuwe accountant' er aan komt. En we gaan met elkaar een structuur opzetten om die nieuwe accountant te helpen in zijn dagelijkse praktijk werkelijk nieuw te zijn, en niet terug te vallen op oude reflexen.

We geloven dat digitaliseren van onze wereld nieuwe organisatievormen faciliteert, en dat daarbij nieuwe assurance-vormen gaan ontstaan. We zijn bezig te bekijken of we dat in de praktijk al op een commercieel verantwoorde manier kunnen waar maken.

We geloven ook dat het NIVRA aan veranderingen toe is. We zullen dan ook dankbaar gebruikmaken van de mogelijkheden die het NIVRA ons biedt om onze visies daarop te uiten, ook buiten deze site.

We geloven overigens ook dat stukjes schrijven verantwoordelijkheden geeft. We hebben gesproken over de grenzen van kritiek. Heel concreet heeft dat bijvoorbeeld er toe geleid dat we een bijdrage op het laatste moment hebben ingetrokken. Zelfs de kans mensen persoonlijk te beschadigen willen we hoe dan ook voorkomen.

Maar op dit moment geloven we vooral dat Pasen er aan komt. Als dat voor u betekent: eieren zoeken, lekker eten, en naar de woonboulevard, dan wensen we u fijne dagen toe. Betekent het voor u het feest van de Verrijzenis, dan wensen we u een zalig Pasen!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.