Opinie

Stakeholders

Het NIVRA heeft een governance-commissie in het leven geroepen die zich buigt over een 'toekomstbestendig governance-model' voor het NIVRA. Deze commissie spreekt met een aantal stakeholders.

Tot onze blije verrassing werd ook het Wildschut-overleg als stakeholder uitgenodigd. Vonden we leuk, sterker, we voelden ons vereerd, dus die uitnodiging hebben we met zes handen aangegrepen.

We zagen het ook als een goede aanleiding om weer eens met elkaar een wat uitgebreider artikel te schrijven over structuur, opzet, doel, aanpak van het NIVRA. Dat hebt u dus te goed, en daar zwijg ik hier over.

Wat ik u niet wilde onthouden was een korte analyse van de stakeholders volgens de governance-commissie. Als we werkgevers indelen onder 'opstellers' en werknemers onder ‘gebruikers', dan kan je de groep onderkende stakeholders ongeveer zo indelen:

Organisaties van) beroepsbeoefenaren met een mening: 4
Collega-beroepsorganisaties: 3
NIVRA, vakgroepen en commissies: 7
Onderwijs: 4
Overheid en toezichthouders: 4
Gebruikers van jaarrekeningen: 2
Opstellers van jaarrekeningen: 2

Ik heb de SRA maar onder collega-beroepsorganisaties geschaard. Gezien de keuzes van de SRA had ik deze organisatie ook wel onder de toezichthouders kunnen scharen, of zelfs onder de organisaties van beroepsbeoefenaren met een mening.

Natuurlijk, zo'n lijstje zegt ook niet alles. Maar sommige dingen vallen toch wel op, lijkt me.

Zo ontbreken de kantoren. Dat lijkt me tamelijk bizar, tenzij de kantoren zich voldoende vertegenwoordigd weten in bijvoorbeeld de vakgroep OPAK. Voor de complotdenkers is er natuurlijk ook de optie: tenzij de kantoren zo hun eigen wegen hebben om hun belangen te behartigen. Maar u zult me willen vergeven dat ik niet in dat soort complotten geloof.

Echt opvallend vind ik de verhouding interne clubs, verwante organisaties en beroepsbeoefenaren met een mening enerzijds, en de gebruikers en opstellers van jaarrekeningen anderzijds.

Zelfs als we ervan uitgaan dat de AFM de belangen van de gebruikers vertegenwoordigt, is de verhouding:

'wij accountants onder elkaar': 14
'andere partijen op de markt': 5
'overheid/onderwijs': 7

Waar waren de VEB, de NVB, het Verbond van Verzekeraars, de VBA, om er maar een paar te noemen? Konden ze niet, wilden ze niet, boeide het hen niet?

De commissie zal zonder enige twijfel met een doordacht advies komen, dat op breed draagvlak kan rekenen. Wat mij betreft is dat advies geslaagd, als het ...

Oeps. Bijna toch al uit de school geklapt.      

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.