Opinie

Helden

Iedereen heeft helden nodig, schijnt. Helden inspireren, helden geven de mogelijkheid te dromen, ze laten het onmogelijke even mogelijk lijken. En tegelijk geven helden een klein straaltje licht van grandeur in een overigens weinig verheffend leven.

Natuurlijk, het begon deze week allemaal in Bern. Wat een wedstrijd! En wat een scheids! Maar laat ik me beperken tot de helden die iets met het accountantsberoep te maken hebben. Persoonlijk ben ik al jaren een trouwe fan van Hans Blokdijk. Jaren geleden kwam ik met een goede vriend al tot de conclusie: "Blokdijk heeft gelijk. Zo niet, dan heb je hem niet begrepen." Aanvechtbaar, maar best een bruikbaar uitgangspunt.

Dinsdag 10 juni 2008 hield het NIVRA een bijeenkomst waar ‘een selecte groep accountants' in discussie ging over stellingen van ‘visionaire mensen' over de toekomst van het beroep. Boeiende discussie, u gaat daar zonder twijfel veel meer over horen. Een bonus van deze bijeenkomst voor mij was de mogelijkheid Kor Mollema te ontmoeten, en hem te horen spreken en debatteren. Natuurlijk kende ik zijn publicaties, maar IRL is iemand toch al snel anders dan in zijn weloverwogen artikelen.

Ik kan u melden, ik heb er een held bij. Heerlijk, steeds beschaafd en vriendelijk, maar constant een beetje plagerig of zelfs pesterig, uitdagend, en het allerbelangrijkste: ik heb achter elkaar zaken genoteerd om te herkauwen, uit te zoeken of om het stevig mee oneens te zijn.

Donderdag 12 juni 2008 hield ACAP RM, de Associatie van Comptabele en Audit Professionals van de Republiek Moldavië, haar jaarlijkse ledenvergadering. Om een indruk te geven: Moldavië is ongeveer net zo groot als Nederland, telt vier miljoen inwoners en is straatarm. Het instituut telt 227 volwaardige leden, waarvan 42 gecertificeerd zijn voor het uitvoeren van audits.

Daarnaast zijn er nog 562 asociati en 153 studenti. Van de leden is 77 procent vrouw, en 57 procent van de leden woont in de hoofdstad Chisinău. En ook niet te vergeten: als je als accountant € 500 bruto per maand verdient, doe je het helemaal niet slecht. Een liter benzine kost ongeveer € 1,- en een taxirit van twintig minuten € 15.

De voorzitter van ACAP is Veaceslav Ciobanu. Deze allervriendelijkste man zit voor een zaal vol leden die de allergrootste moeite hebben het hoofd boven water te houden, en vertelt eerst wat er allemaal mis is met het accountantsberoep in Moldavië, daarna dat een onwaarschijnlijk groot deel van de leden geen contributie betaalt, en ten slotte dat met de hulp van het NIVRA de regelgeving en lastendruk voor de leden fors, heel fors, omhoog gaat.

En waarom? Omdat ACAP, met de voorzitter voorop, inziet dat een accountantsberoep dat voldoet aan de standaarden van IFAC, dat publiek belang rigoureus voorop stelt en dat heel stevige eisen aan haar leden durft te stellen, een essentieel deel uitmaakt van de maatschappij waar Moldavië naar streeft: een democratie, een rechtstaat, een vrije markteconomie naar Europees model.

Grote offers brengen en je leden binnenboord weten te houden voor een maatschappijvisie die de huidige generatie misschien niet eens werkelijkheid zal zien worden, dat vind ik behoorlijk heldhaftig.      

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.