Opinie

Groene zeep!

In zijn jongste blog gaat Marc van Hilvoorde in op het feit dat de NOvAA-voorzitter aangeeft op het gebied van XBRL trendvolgend te willen zijn.

Dit roept direct de reactie op 'Voorop lopen met de aanschaf van allerlei software is de afgelopen twintig jaar in accountancy meestal een dure grap geweest. Denk dat de XBRL-deskundigen moeten uitleggen dat het bij XBRL om iets veel fundamentelers gaat. Jullie hebben gewoon last van stapels veel te grote beloften van allerlei softwareontwikkelaars. Als jullie het beter uitleggen in een taal die leken! begrijpen dan doet ook Gert Jan direct mee.'

Die reactie is, helaas, exemplarisch voor het 'trendvolgende' accountantsberoep, voor wat betreft XBRL.

Jan Helderman, voorzitter NIVRA, kiest voor een andere benadering. Om nu niet de indruk te wekken dat hier NIVRA en NOvAA tegenover elkaar worden gezet mag daar wel een kleine aantekening bij. Ook het NIVRA publiceerde zelf in haar boekje 'Trends in accountancy' in 2005 (!) al twee artikelen, van Kor Mollema en van Marc van Hilvoorde en ondergetekende, waarin vanuit verschillende invalshoeken werd gewezen op de zorgwekkende achterstand van het accountantsberoep op het gebied van IT.

In oktober 2004 publiceerde Marc van Hilvoorde samen met Godert van der Poel en Floris van der Dool al een helder achtergrondartikel onder de titel 'XBRL en audit'. In februari 2005 volgde een artikel van Marc van Hilvoorde en ondergetekende onder de titel 'XBRL en het getrouwe beeld'. In diezelfde periode gaf Ernst & Young een boekwerkje uit over XBRL, de techniek, de betekenis, de toepassingsmogelijkheden.

Mag ik een historisch waanzinnige, maar misschien toch duidelijke vergelijking maken? Stel u zich eens voor, de weblog van fra Luca Pacioli, nadat hij zijn verhandeling over dubbel boekhouden heeft geschreven, met daaronder de reactie van een accountant 'Als jullie het beter uitleggen in een taal die leken!! begrijpen dan doet ook de voorzitter van onze accountantsorganisatie mee'.

Zullen we nu gewoon eens ophouden te doen alsof IT voor de accountant een zelfstandig domein is, net zoals treasury, fiscaliteiten of US GAAP. IT is niet iets waarvan je facultatief wel of geen kennis kan hebben, het is net zo fundamenteel voor het accountantsberoep als dubbel boekhouden.

IT is niets anders dan administratieve organisatie met de technische hulpmiddelen van vandaag. XBRL is voor de accountant een ontwikkeling, zoals de doorschrijfboekhouding dat ooit was, of de introductie van de subadministratie. Misschien een ontwikkeling zonder toekomst, misschien een met. Maar in ieder geval een ontwikkeling die het beroep zich dient toe te eigenen, wil ze zichzelf serieus blijven nemen.

Dat individuele accountants nog steeds zichzelf als leken beschouwen op het gebied van technische ontwikkelingen in business reporting (sic), nou ja, dat moet kunnen. Maar een voorzitter van één van de twee vertegenwoordigers van de beroepsgroep?

Termen als 'leken'! of 'trendvolgen' roepen bij mij eerlijk gezegd maar één spontane reactie op: ga je mond spoelen met groene zeep!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.