Opinie

Ned Ludd - de tussenstand (deel 4)

In ons Ned Ludd-artikel gaven we over de toekomst van de beroepsorganisaties aan:

De beide beroepsorganisaties zullen zich omvormen van gilden naar een combinatie van belangenbehartigers, lobbyisten, branchepromotors en een soort ingenieursbureaus voor de branche.

Zoals beloofd heb ik navraag gedaan bij de leiding van het NIVRA om te zien of onze voorspelling inmiddels aan het uitkomen is. 

De algemeen directeur van het NIVRA, Gert Smit, geeft aan dat de beroepsorganisaties inderdaad in een stroomversnelling terecht zijn gekomen. De oude taken, vooral regelgeving en toezicht, zijn grotendeels overgenomen door andere partijen, of worden op termijn voor een belangrijk deel overgenomen. 

Gert Smit geeft concreet invulling aan een nieuwe taak voor de beroepsorganisatie: zichtbaarheid in het publieke debat, debat entameren en zo zorgen dat het maatschappelijk verkeer de vruchten plukt van de collectieve kennis van de beroepsgroep. 

De rol van branchepromotor krijgt hiermee duidelijk invulling. 

Het al bestaande lobbywerk, door vooral veel aandacht te besteden aan ambtenaren en beleidsmakers in Den Haag, was al bekend. Om het belang van het beroep internationaal te dienen en de invloed in IFAC te verhogen is enkele jaren geleden ook gestart met het ondersteunen van zusterorganisaties in bijvoorbeeld Kosovo en Moldavië.

Ook de rol van belangenbehartiger en lobbyist krijgt dus invulling. 

Over de rol als ingenieursbureau ten slotte is Gert Smit ook helder. Het NIVRA steekt veel tijd en mankracht in de vaktechnische ondersteuning van specifieke groepen leden, zoals mkb-accountants of accountants van banken. Daarnaast krijgt innovatie van het accountantsberoep specifieke aandacht. 

Kortom, de typische gildetaken zijn verdwenen of verdwijnen op korte termijn, terwijl de voorspelde taken meer en meer invulling krijgen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.