Opinie

Forensische accountants en de RKK

Mooie kop: Forensische accountants onthullen diefstal RK-kerk. Zeker voor iemand die, zoals ik, passie voor het accountantsberoep combineert met liefde voor de katholieke kerk.

Het eerste wat ik denk, als ik zo’n artikeltje lees is toch: hoe krijgen ze dat voor elkaar in Florida, om in één parochie zo veel geld op te halen bij de collectes? Om miljoenen te kunnen stelen, moet je eerst miljoenen ophalen. Laat ik het er op houden dat ik in Nederland parochies ken waar minder geld binnen komt.

Mensen die de katholieke kerk beschouwen als een pervers reliek uit de donkere middeleeuwen, waar mannen in jurk rondlopen en koorknaapjes aanranden, waar vrouwen geminacht worden, Holocaust-ontkenners een plaats hebben en waar men actief AIDS bevordert, zullen vermoedelijk de schouders ophalen en denken ‘zie je wel, onbetrouwbaar tuig, die priesters, en naïeve malloten die gelovigen’.

Voor gelovige katholieken is het iedere keer weer een slag in het gezicht, zo’n bericht. Je wil zo graag vertrouwen op de goedheid van mensen, en zeker op die van priesters.

In maart 2007 schreef ik over de filosofische scheiding tussen een meer protestantse opvatting van het accountantsberoep en een meer katholieke. Ons beroep zou zich, stelde ik, niet te zeer moeten richten op de ondernemer die niet deugt en in bedwang gehouden moet worden, maar op de ondernemer die wel deugt maar hulp nodig heeft om zich in de praktijk ook goed te gedragen.

Ik vond het zelf best een goed verhaal, ook al moest een flink deel historische onderbouwing sneuvelen ten behoeve van de leesbaarheid. Enige impact heeft het artikel niet gehad, dus zo goed was het blijkbaar toch niet.

De gebeurtenissen in Florida lijken wel de genadeklap voor mijn stellingname. Immers, het financieel beheer van parochies en bisdommen is bij uitstek gebaseerd op vertrouwen in de goedheid van de mens. En zie wat er gebeurd is.

Toch illustreert het mijn punt juist heel goed. Uit de informatie die ik vond in het artikel over de diefstal, begrijp ik dat de katholieke kerk een omzet van zo’n zes miljard dollar per jaar maakt in de VS. Als twee priesters veroordeeld worden voor de diefstal van in totaal acht miljoen over een periode van vele jaren, en dat nieuws is groot genoeg om in Nederland te worden opgepikt, dan doet me dat vermoeden dat de 19.081 parochies in de VS grotendeels niet met dit soort diefstallen worden geconfronteerd.

‘Vertrouwen is goed, controle is beter’ is een populaire uitspraak onder accountants. Mijn conclusie, bevestigd door het bericht over de stelende priesters in Florida, blijft: ‘vertrouwen is goed, controle helpt daar bij’.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.