Opinie

Aantal adviezen voor NYP

De NIVRA Young Professionals (NYP) timmeren aardig aan de weg volgens het artikel in de laatste 'de Accountant'. En dat is een goede ontwikkeling. Maar het is de vraag of deze ontwikkeling zich op middellange termijn doorzet. Volgens mij bestaat er een aantal adviespunten, waardoor de effectiviteit van NYP vergroot kan worden.

Als eerste is het niet verstandig je te verschuilen achter bomvolle agenda's. Het is volgens mij zo dat je baas bent over je eigen agenda. Ben je dat niet, dan moet je dat worden. En daar ligt misschien gelijk een probleem: blijkbaar is het in de ogen van de deelnemers van NYP-commissies niet belangrijk genoeg de NYP-activiteiten prioriteit te laten zijn. En ja, dan wordt het lastig om een en ander te bereiken. Zorg er daarom voor dat het geen vrijblijvend rebellenclubje wordt, maar een verband waarin de deelnemers staan voor hun inzet. 

Verder zie ik een prijzenswaardige bescheidenheid: NYP geeft aan dat het participeren in commissies van het NIVRA lastig is, onder meer omdat je gevraagd moet worden om mee te doen met de commissies. 

Dat probleem klopt wel, want zolang je de RA-titel niet hebt, is de kans om te participeren in een commissie vrijwel nihil. Maar waarom is dat een probleem? Wanneer je datzelfde NIVRA als hoofdsponsor hebt, dan moet het toch mogelijk zijn om bijvoorbeeld: 

  • adviesrecht bij die commissies af te dwingen of
  • inspraakrondes te organiseren voor NYP-leden of
  • een soort waarnemersfunctie te creëren, etc.

Met andere woorden: bescheidenheid is niet altijd goed en creëer een nieuwe vorm van participatie in commissies. 

Een derde adviespunt is de ontwikkeling van een sterke debatcultuur binnen het NYP. Juist omdat één van de doelstellingen ‘het vervullen van een klankbordfunctie voor het NIVRA' is. De effectiviteit van de NYP-inbreng wordt significant groter, wanneer NYP haar inbreng helder kan verwoorden en discussies binnen het NIVRA kan beïnvloeden. En die debatkwaliteit zal het NIVRA binnen afzienbare tijd zeker kunnen gebruiken. Wat mij betreft ligt daar een verschrikkelijk belangrijke uitdaging. 

Volgens mij is er nog wel wat te noemen, maar mijn vakantie is - ik voel het - nu aangebroken. 

Graag wens ik NYP toe dat ze in staat is de door haar geconstateerde dominantie van een groepje mensen in NIVRA-commissies en overlegorganen te doorbreken en een frisse wind in accountantsland te doen laten waaien. 

Albert Fieret

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.