Opinie

Nieuwe functies

De zomervakantie zit er op, de crisis raast voort, mensen wisselen aan alle kanten van functie, of verliezen hun functie.

In de vriendenkring en in de Tilburgse parochies waar ik mag werken, zie ik vooral verlies van functies. Mensen raken hun baan kwijt, vinden iets anders en raken dat ook weer kwijt. Pijnlijke processen waar je ook nog eens heel machteloos bij staat te kijken. Hebt u nog iemand nodig die heel knap cv-eenheden in elkaar kan schroeven? Of een online publishing specialist met verstand van grafisch ontwerp? Ik ook niet, en dan kan je verder niet veel méér doen dan vertellen hoe je meeleeft, merk ik. 

Via LinkedIn las ik dat Berry Wammes zich tegenwoordig ceo a.i. v/h NIVRA mag noemen. Ik weet het niet zeker, en kon via google de antwoorden ook niet vinden, maar ik vermoed dat hij de eerste algemeen directeur van het NIVRA is, die géén RA is. Dat mag met recht een dappere stap van het bestuur worden genoemd. 

Dat er daarnaast allerlei pragmatische redenen waren, zal ongetwijfeld mee spelen, maar zolang het niet weersproken wordt, zie ik het als een hoopvol teken dat het NIVRA de man van beleid, innovatie, public relations en wilde ideeën naar voren schuift. Natuurlijk, alles is afwachten, maar het lijkt er op dat het NIVRA-bestuur niet gekozen heeft voor een directeur die braaf kwispelend aan de leiband gaat lopen. Hulde. En felicitaties voor Berry! 

Mijn trouwe ochtendblad wist te melden dat Paul van den Wittenboer van BDO overstapt naar Audax, om daar financieel directeur te worden. Ik heb een korte tijd bij BDO gewerkt, heb toen ook met Paul van den Wittenboer te maken gehad, dus dat viel me wel op. Wat me minstens zozeer opviel, is de mededeling dat hij al jaren de controle bij Audax verricht. Ik meende me te herinneren dat dat John van Kollenburg was. Even de jaarrekeningen bekijken leert dat de mededeling van het Brabants Dagblad onjuist was. En dat dat eigen inzicht van de journalist moet zijn geweest, want het persbericht van Audax was glashelder. 

Na alle drukte over onafhankelijkheidsrisico's wanneer topmannen van EY of PwC overstappen naar, pakweg Aegon of Schiphol, was ik wel benieuwd hoe BDO tegen deze overstap zou aankijken. Ik herinner me nog gesprekken met John van Kollenburg, waarin hij zich keerde tegen het idee dat een gebrek aan integriteit of onafhankelijkheid van geest valt te compenseren met regelgeving. 

In dat licht leek het me aardig om te zien of BDO in een kwestie als deze zou reageren met "Audax is geen OOB, dus waar bemoeit u zich mee?", wat formeel volkomen juist zou zijn. 

Of, en daar hoopte ik op, een reactie zou geven van het soort "regels? Wij vinden het gewoon zelf een risico, en dat lossen we op, en oh ja, daardoor houden we ons ook nog aan de regels". Compliance naar de geest of naar de letter dus? 

Ik werd niet teleurgesteld. Integendeel. Per ommegaande een reactie van de verantwoordelijke accountant, geen braaf pr-verhaal. En de kern van  die reactie: inderdaad, formeel is NV onafhankelijkheid 4.3.1. niet van toepassing, aangezien Audax geen OOB is. Maar natuurlijk kijken we verder, omdat we mogelijke risico's zien.

En wederom kan ik zeggen: hulde!

Ten slotte kan ik nog melden dat een lang gekoesterde wens van me in vervulling gaat: ik mag BIV gaan onderwijzen aan aanstormende accountants van Nyenrode. Of dat tot hulde of tot huilen gaat leiden, kan ik u over een jaar melden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.