Opinie

Acute HeRniA

Mijn carrière in de accountancy begon ik bij VB Accountants, tegenwoordig onderdeel van Deloitte. Daar leerde ik grondig de comptabiliteitsregels van gemeente en provincie, en een heel specifieke VB-manier van controleren.

Twee jaar later maakte ik de overstap naar Coopers & Lybrand, een bedrijf waar ik het accountantsvak echt geleerd heb. Met de wat cryptische functieaanduiding 'Senior II' ging ik aan de slag onderleiding van verschillende 'opdrachtleiders' en 'supervisors'. Voor velen van hen gold: werken, overuren maken (en niet schrijven graag), en kwaliteit leveren. Daarnaast werd veel aandacht besteed aan kennis van de klant, begrijpen van de CLAA (De Coopers & Lybrand Audit Approach) en een goede dossiervorming. Een enkeling ging nog heel wat verder. Mij is daarbij vooral Gert Jan Stoker, inmiddels RA en director van PricewaterhouseCoopers, bijgebleven. Hij was zo'n opdrachtleider die samen naar de klant wilde rijden, zodat hij je vooraf nog even kon overhoren. 

"We gaan dus naar XXX, een bouwbedrijf. Wat betekent dat?" ...koud zweet... "Bouw betekent een projectadministratie. Dus hoe gaan we dat aanpakken?" ...eh, jij bent de opdrachtleider, moet jij me dat niet vertellen dan?... 

Van Gert Jan Stoker heb ik niet alleen geleerd me echt te verdiepen in een klant, en niet af te wachten welke opdrachten ik kreeg. Een belangrijke les van hem was ook: je verzet geen stap in dit vak, zonder de RAC-bundel op zak. 

Mensen die zich de RAC-bundel nog herinneren, weten vast wel wat een fijn, handzaam boekje dat was. In een vrij grote letter, goed leesbaar, en toch zo compact dat het makkelijk in je koffertje paste. 

Ik durf te beweren dat ik meer over de controle heb geleerd door Gert Jan, die altijd eiste dat je eerst zelf de RAC eens doorbladerde op zoek naar antwoorden, vóór hij je de goede richting op wilde sturen, dan van mijn overigens uitstekende docenten controleleer. 

Ik heb de aanpak van Gert Jan sindsdien altijd zelf toegepast en ook met anderen gedeeld. Bij elke vraag eerst naar de regelgeving. Bladeren, zoeken, stukken lezen die misschien niet eens direct relevant zijn, en pas als je de regelgeving goed bekeken hebt de vertaalslag naar de concrete situatie maken. Altijd. 

En dus toen ik zelf opstoomde langs de carrièreladder, heb ik ook altijd aan teamleden gevraagd: waar is je RAC-bundel? Wat zeggen de regels? Hoe interpreteer jij die regels in deze situatie? 

We zijn inmiddels een jaar of vijftien verder. Hoewel ik de regels inmiddels redelijk kan dromen, is de HRA-bundel nog steeds mijn meest gebruikte hulpmiddel. Zojuist werd de editie 2010 ten kantore afgeleverd. De postbezorger keek me aan alsof ik hem persoonlijk iets had aangedaan. En zelf kreeg ik een acute hernia toen ik het pakket aannam. Deel 1 en 3, deel 2 ontbreekt zelfs nog, zijn samen zwaar genoeg om een kantoor ernstige problemen met ARBO-wetgeving te bezorgen als zou worden verwacht dat assistenten die bundel mee torsen naar klanten. 

Nu weet ik toevallig dat het NIVRA innovatie hoog in het vaandel heeft staan. En ik heb er alle vertrouwen in dat het NIVRA snapt dat het van groot belang is dat de accountantsregelgeving eenvoudig te raadplegen is op iedere locatie, ook waar geen internettoegang beschikbaar is. Wat is er dan eenvoudiger dan één en één optellen, en de HRA-bundel uit te brengen in EPUB-formaat? 

Technisch uiterst simpel te realiseren, en een mooie kans om voorop te lopen in een nieuwe ontwikkeling. Ik ben de eerste klant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.