Opinie

Satelliet voorspelt omzet McDonald's - accountants ingehaald door technologie

Welke analist heeft nog kwartaalcijfers nodig als het ook mogelijk is om real time de belangrijke indicatoren te verkrijgen met informatie van satellieten? Niets staat ons bijvoorbeeld technisch in de weg om met satellieten de graanoogst van Rusland te voorspellen, daarmee een kennisvoorsprong te creëren op degenen die deze informatie niet hebben, en daar door middel van arbitrage op de financiële markten van te profiteren.

Het klinkt als een idee van een overspannen trendwatcher, maar niets is minder waar. De Amerikaanse firma Lanworth begeeft zich al enige tijd in deze markt en getuige een verhaal op de website van CNBC met bewezen succes. 

Twee maal daags vindt vanuit de ruimte een analyse plaats van de Russische akkers en naar verluidt kan men met de verkregen data een goed beeld krijgen in hoeverre ziektes, overstromingen en bosbranden invloed hebben op de oogstprognoses. Het bureau verschaft haar klanten - waaronder hedgefunds - steeds een update vlak voordat de officiële regeringsprognoses verschijnen en met deze legale voorkennis zijn zij spekkoper. 

De opkomst van de satelliet als informatiebron lijkt langzamerhand een feit te worden. In Nederland experimenteerde de Algemene Rekenkamer er jaren geleden al mee, als hulpmiddel om vast te stellen of de hulpgelden na de tsunami in Indonesië ook daadwerkelijk leiden tot nieuwbouw van woningen. 

En tijdens de Accountantsdag van vorig jaar was er zelfs nog een sessie over dit onderwerp waar de aanwezigen werden opgeroepen om nieuwe toepassingen te bedenken. 

Niemand kon toen bevroeden dat het ook wel eens zinnig zou kunnen zijn om de parkeerplaatsen van McDonald's en WalMart voortdurend te scannen om daarmee het bezoek te voorspellen. Ook dat blijkt erg zinnig, getuige alweer een verhaal op CNBC, want de correlatie tussen de bewegingen op de parkeerplaats en de omzet is erg sterk. 

Weinig verrassend natuurlijk, maar je moet er maar op komen. Getuige deze slideshow zijn er overigens ook firma's die de overslag in de Rotterdamse haven kunnen voorspellen. 

Terwijl accountants en controllers dus nog volop aan het discussiëren zijn over de mogelijkheden van continuous reporting en continuous auditing worden ze op deze manier links en rechts ingehaald door de technologie. Oh, en trouwens: aan die informatiestromen komt geen accountant te pas.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Nart Wielaard is strategisch scherpdenker op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.